Translate

vrijdag 14 april 2017

Welke verkeersapp helpt je onderweg het beste?

File, wegwerkzaamheden, flitsers of opstoppingen in het verkeer vindt niemand leuk. Al helemaal niet als je er onderweg door wordt verrast.


Inmiddels zijn er tientallen apps om je te helpen om op de best mogelijke manier van A naar B te komen. Kassa testte de drie meest gedownloade gratis apps voor u uit.

Rijkswaterstaat actueel
Rijkwaterstaat heeft kortgeleden deze app gelanceerd, die mensen vooral informatie geeft over obstakels in het verkeer en dan met name op de route die jij rijdt. Je kunt informatie opvragen over files met meer dan 15 minuten vertraging, ongevallen, afsluitingen en geplande wegwerkzaamheden op rijkswegen in Nederland.
Daarnaast kun je zelf instellen of je pushmeldingen wilt ontvangen en voor welke trajecten je dat wilt. Zo kun je routes toevoegen die je regelmatig rijdt, zoals van werk naar huis en andersom. Hierbij kun je een filter toevoegen vanaf hoeveel minuten vertraging je een pushmelding krijgt. Voor vertrek kun je de route op een kaart zien met de bijbehorende informatie. Rijkswaterstaat biedt je dan nog de mogelijkheid om via de app een andere route te vinden die minder hinder heeft.
Naast hinder op trajecten die je zelf hebt ingesteld, is er ook een kopje werkzaamheden. Hierin kun je filteren op datum en routes. Dit is meer bedoeld voor routes die je niet regelmatig rijdt.
Verder is er nog het kopje Actueel. Dit is een overzicht van alle vormen van werkzaamheden, files, weersomstandigheden of andere gebeurtenissen op de weg die zorgen voor vertraging. Deze lijst is te sorteren op naam en op afstand van jouw locatie.
Het instellen van pushberichten in deze app zorgt ervoor dat ieder moment dat er op jouw route(s) een vertraging is met een tijdsbestek hoger dan jouw minimum, je een melding krijgt. Hoeveel meldingen je per dag krijgt is dus van verschillende factoren afhankelijk.

Voordeel:

-          Regelmatige updates op persoonlijk ingestelde routes
Nadelen:

-          Op drukke trajecten krijg je soms een overdaad aan pushmeldingen
-          Geen informatie over flitsers

Aantal sterren: drieënhalf.

ANWB Onderweg
ANWB Onderweg lijkt redelijk veel op Rijkswaterstaat Actueel, maar richt zich naast actuele verkeersinformatie ook op randzaken die komen kijken bij autorijden. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een overzicht van benzineprijzen en een kaart van benzinepompen in de buurt in de app. Verder is er een menu Parkeren. Hierin kunnen gebruikers parkeertarieven in meer dan 150 gemeenten vinden en leden kunnen zelfs gebruik maken van de parkeer-betaaldienst ANWB Parkeren. De app wordt tevens aangevuld met de menu’s Wegenwacht en Hulp bij schade.
Bij Verkeersinformatie wordt gebruikt gemaakt van data van meerdere leveranciers, zoals Twitter, Flitsmeister, TomTom en Prettig Parkeren. Er wordt bovenin een kort totaaloverzicht van cijfers weergegeven, met daaronder een lijst van meldingen over alle wegen. Deze zijn ook te bekijken op een kaart en je kunt filteren op meldingen over jouw ingestelde routes. Voor jouw persoonlijke routes zijn pushmeldingen in te stellen op één tijdstip. Als je deze dus bijvoorbeeld instelt op een tijd waarop je standaard vertrekt, krijg je vlak voor vertrek een update over de verkeerssituatie op jouw route.
Een andere mogelijkheid is het plannen van een route, waarbij zowel een route voor de auto als met het openbaar vervoer wordt berekend.

Voordelen:
-          Actuele verkeersinformatie is erg volledig, inclusief flitsers en relevante tweets
-          Complete informatievoorziening door toevoeging menu Parkeren en benzineprijzen/-pompen
Nadeel:
-          Pushmeldingen slechts eenmaal, enkel op zelf ingestelde tijden

Aantal sterren: vierenhalf

Flitsmeister
De naam zegt het al, maar Flitsmeister is vooral gefocust op het melden van flitsers (plekken waar de politie snelheidscontroles houdt) en flitspalen op jouw route tijdens het rijden. Maar ook ongevallen, files en wegwerkzaamheden worden gemeld door middel van pushmeldingen.
Flitsmeister controleert aan de hand van de locatiebepaling op je telefoon of je onderweg bent. Bij pushmeldingen over flitsers kun je meteen aangeven of de flitser nog steeds actief is. Door deze feedback van bestuurders controleren ze of hun flitsinformatie nog klopt.
De app heeft als beginscherm een overzicht van alle vertragingen. Deze kan gefilterd worden op flitsers, files, ongevallen, obstakels, werkzaamheden en overige incidenten. Ook in Flitsmeister is het mogelijk standaard bestemmingen van jezelf in te stellen en daar een actuele route voor voorgesteld te krijgen. Op een kaart worden dan met aanklikbare icoontjes de vertragingen en flitsers getoond. Deze kaart is ook zonder route te bekijken.

Voordelen:
-          Regelmatige pushmeldingen van zowel vertragingen als flitsers
-          Altijd actuele flitsinformatie door de checkbare feedback van bestuurders
Nadelen:

-          Focus ligt minder op de algehele route en navigatie
-          Maakt veelvuldig gebruik van je locatie

Aantal sterren: drieënhalf 

Bron: Vara Kassa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.