Translate

donderdag 1 juni 2017

Speuren naar nepnieuws en broodjes aap

Verzonnen verhalen verschijnen steeds vaker in blogs, op Facebook, op verschillende andere internetsites en soms zelfs in kranten. Broodjes aap worden ze wel genoemd. En kloppen de beweringen van politici, zakenmensen, deskundigen en journalisten? 


Er is nu een website Nieuwschecker, die dat allemaal uitzoekt en publiceert. Een belangrijk initiatief!

Krokodil
Een bekend voorbeeld van een broodjes aap verhaal is het bericht over een pastoor, die net als Jezus over water wilde lopen en werd opgegeten door een krokodil. Het werd gebracht door o.a. De Telegraaf, Powned, Geen Stijl en het AD.

Tweede Kamerverkiezingen
Nieuwscheckers is een initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Tijdens de afgelopen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen checkten studenten beweringen van politici en anderen die zich mengen in het publieke debat over de verkiezingen.
Docenten Alexander Pleijter en Peter Burger begeleiden de studenten en fungeren als aanspreekpunt voor opmerkingen en klachten.

Onpartijdig
Nieuwscheckers committeert zich aan de uitgangspunten van de  International Fact-Checking Network (IFCN) van het Poynter Institute. Om onpartijdige behandeling van beweringen te waarborgen, zijn begeleiders van het Nieuwscheckers-project niet politiek actief.

Tip hen
Komt u beweringen tegen in nieuwsberichten, talkshows of actualiteitenuitzendingen waarvan u de feiten niet vertrouwt? Tip hen!

Link
* Nieuwschecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.