Translate

woensdag 19 juli 2017

Gemeente Altena wil 'tuintegeltaks' gaan heffen

Inwoners van de nieuwe gemeente Altena die hun tuin of perceel vol tegels leggen, moeten in de toekomst wellicht meer rioolheffing betalen dan eigenaren met dezelfde hoeveelheid grond, maar die geen tegels hebben.


Dat blijkt uit de ‘beleidsvisie riolering en water’ van de drie gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem, die per 1 januari 2019 de gemeente Altena vormen. Want hoe meer tegels, des te groter het risico op wateroverlast. Regenwater zakt immers de grond niet in als er tegels liggen.

Planten i.p.v. tegels
‘Vervang je tegels door planten’ is een veelgehoord advies. En ‘Tegels eruit, groen erin’ is al jaren het credo van waterschap Rivierenland. Maar Aalburg, Werkendam en Woudrichem willen nog een stap verder gaan dan alleen een vrijblijvend advies.
De rioolheffing willen de drie gemeenten koppelen aan de hoeveelheid verhard oppervlak. Zo blijft iedereen zich bewust van het belang van zachte grond, is het idee. Door zijn eigen gedrag kan de woningbezitter invloed uitoefenen op de jaarlijkse rekening.

Duitse deelstaten
In sommige Duitse deelstaten hebben ze trouwens al deze oplossing gevonden voor de verstening. Daar wordt de tegeltax al geheven, zo blijkt uit een bericht in Leuk en Informatief van maart 2015.

Voortuin opnieuw aanleggen
In Vlaanderen was men er ook al vroeg bij. In Wondelgem (Oost-Vlaanderen) moesten in 2014 zeker 80 gezinnen hun voortuin opnieuw aanleggen omdat die uit onvoldoende groen bestond. Volgens de controleurs moest 60 procent van de voortuin uit groen bestaan, een regel waar ruim een derde van de inwoners van de verkaveling 'Lange Velden' niet aan voldeed. Het ging om minstens 80 gezinnen.

Wie hebben betegelde tuin?
Lager opgeleiden, jonge mensen en vrouwen met een baan van minstens dertig uur per week hebben vaker een tuin met tegels, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in juli 2016.

Linken
* Te weinig groen in voortuin? Opnieuw aanleggen!
* Tegeltax invoeren
* Jonge mensen kiezen vaker voor tuin met tegels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.