Translate

donderdag 24 augustus 2017

Een bokkenpootje: waar komt dat in hemelsnaam vandaan?

Gisteren hadden we een Spaans sprekende gast op bezoek en serveerden we een heerlijk bokkenpootje bij de koffie. We wilden de naam vertalen, maar dat lukte niet. En toen onze gast vroeg, wat de naam dan betekende, zaten we met de mond vol tanden en een bokkepootje.


Gelukkig hebben we Wikipedia, die ons uit de droom kan helpen. En ja hoor, de geschiedenis van het woord wordt daar keurig als volgt verklaard.

Verklaring
De bokkenpoot komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Het verhaal gaat dat er vroeger aldaar op de begraafplaats bij de kerk (1859) en het patronaatsgebouw er jaarlijks over de overledenen werd gewaakt door middel van een traditioneel Tuitjehornse gewoonte; banket eten. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht, de bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.