Translate

zaterdag 5 augustus 2017

Bang gepraat over: het gifei, de dooier des doods, de horroromelet

Chickfriend. Het klinkt als een escortbureau, bedacht door de mannen van Jiskefet, maar het is een bedrijf dat bloedluis bestreed in kippenstallen. Daar zouden ze - mogelijk onopzettelijk - fipronil bij hebben gebruikt, een giftig middel dat nu via de kippen ook in de eieren terecht is gekomen. Let wel: alleen in de eieren die komen van bedrijven die door Chickfriend zijn schoongemaakt.


Het is komkommertijd, dus de pers dook er meteen bovenop, en bombardeerde de eieren meteen tot lekker bekkende maar totaal overtrokken 'gifeieren'. Er werden codes doorgegeven van eieren die we toch maar niet moesten eten, en toen Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij Nieuwsuur zei dat we tot zondag maar helemáál geen eieren meer moesten eten, was de paniek compleet.

We gingen er allemaal aan. Dood door dooier.

Voorzichtigheid is altijd goed, maar door die ene opmerking van Van Zoeren, plus het hysterische 'gifeieren' zitten er nu talloze eierbedrijven met een financiële strop van heb ik jou daar. Zelfs de bedrijven die Chickfriend helemaal niet op het erf hebben gehad, merken dat mensen minder eieren kopen, ook al blijven ze maar herhalen dat er met hun eieren echt niks aan de hand is.

We zijn totaal bang gepraat. Terwijl de hoeveelheid fipronil in de besmette eieren amper schadelijk is voor de gezondheid, zo stelden drie hoogleraren voedingsleer en toxicologie gisteren in De Volkskrant. De risico’s van zo’n ei vallen in het niet bij die van alledaagse zaken zoals zonnebanken, uitlaatgassen en alcohol.
 
Ik hoop van harte voor al die eierbedrijven dat er snel nieuwe ophef komt waar het land zich kan over opwinden
 

Maar ja, die gevaren zijn een stuk minder tastbaar dan die van het gifei, de dooier des doods, de horroromelet.
En zo panikeren we voort. En zijn er eierhandelaren in Nederland die grote verliezen lijden, enkel en alleen omdat hun collega’s met Chickfriend in zee gingen, en er daarmee een ongekende eierhysterie ontketenden. Werk je je jarenlang het snot voor ogen, ga je ten onder door deze komkommertijdophef.
Ik hoop van harte voor al die eierbedrijven dat er snel nieuwe ophef komt waar het land zich kan over opwinden. Controle is goed, en waakzaamheid ook, maar zo onnodig hysterisch heb ik het zelden meegemaakt.

Het bovenstaande is de column van Nynke de Jong in het AD van 4 augustus 2017.

Lees ook:
* Echt zorgen over de gifeieren hoeven we ons niet te maken, volgens deze hoogleraren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.