Translate

vrijdag 20 oktober 2017

Het regent sterren voor film 'Weg van jou'

'Weg van jou' krijgt een warme ontvangst. De film, met Zeeuws-Vlaanderen in de hoofdrol, oogst opvallend positieve recensies.


Onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Parool waarderen 'Weg van jou' met vier van de maximaal vijf sterren. Zeker voor een 'romcom' (romantische komedie) is dat ongewoon hoog. Binnen het genre steekt de film dan ook 'met kop en schouders boven het overstelpende aanbod uit', vindt bijvoorbeeld NRC Handelsblad.

Van Rotterdam naar Terneuzen
De critici prijzen de hoofdrolspelers. Dat geldt met name voor Katja Herbers als Evi, die tot haar verbijstering door haar werkgever van Rotterdam naar Terneuzen wordt overgeplaatst in verband met de bouw van een nieuwe zeesluis.
Regisseur Jelle de Jong zet aanvankelijk alle denkbare clichés over Zeeland in om Evi's cultuurschok te illustreren, maar geleidelijk kantelt het verhaal, zeker als ze verliefd wordt op de Zeeuwse schipper Stijn.
,,Dat is het leuke aan 'Weg van jou': aanvankelijk lijkt het alsof de film Zeeland belachelijk gaat maken, maar het zijn juist de randstedelijke pretentie en arrogantie die ervan langs krijgen", schrijft Het Parool, die ook de 'prachtige beelden van het Zeeuwse landschap' roemt. ,,Dit is de romcom waar Nederland naar snakte."

Verrassend leuk
,,In anderhalf uur transformeert de provincie van de hel op aarde tot de plek waar je elkaar mosselen kunt voeren terwijl de zon wegzakt achter een kaarsrechte horizon. Na 'Weg van jou' wil iedereen dat wel.", aldus de Volkskrant, die de film 'verrassend leuk' vond.
NRC Handelsblad noemt de film 'vooral een liefdesbrief aan Zeeuws-Vlaanderen. ,,Dankzij zeilen op de Zeeuwse wateren, het in ochtendgloren fietsen langs de Westerschelde en natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe ontdekt Evi dat de regio helemaal niet zo gruwelijk is, integendeel."
'Weg van jou' leert ons 'dat je ook op Zeeland zomaar verliefd kunt worden', concludeert De Telegraaf (3,5 ster). ,,Bepaald geen onaardige promotie voor deze uit de klei getrokken provincie dus."

Prachtige streek
Het Nederlands Dagblad (4 sterren) vindt de gebruikte clichés over de provincie 'eigenlijk te schandalig voor woorden'. Maar toch komt het goed. ,,Rampengat Zeeland wordt het paradijs. En het werkt. 'Weg van jou' neemt ons moeiteloos mee naar die wereld."
Cinemagazine (3,5 ster) beschrijft de film als 'fijn vermaak waarin een onderbelichte maar prachtige streek in Nederland de show mag stelen'. ,,Als ode aan Zeeland in het algemeen en Zeeuws-Vlaanderen in het bijzonder is 'Weg van jou' zeker geslaagd. Maar ook als romantische komedie is deze film zeker genietbaar'.

Bron: PZC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .