Translate

zondag 22 oktober 2017

Jan Wolkers en zijn gereformeerde komaf

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) was een Nederlandse schrijver, beeldhouwer en schilder. Bekend werden vele van zijn rebelse boeken, zoals  bv. 'Terug naar Oegstgeest','Turks fruit' en 'Kort Amerikaans'. Hij was de afgelopen dagen volop in het nieuws.Belangrijkste reden voor deze hernieuwde aandacht was de promotie van Onno Blom aan de Universiteit van Leiden. Zijn proefschrift leidde tot het boek 'Het litteken van de dood', een biografie van Jan Wolkers (1925 - 2007), waaraan Blom tien jaar heeft gewerkt.

Gereformeerd
Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu waar hij in zijn tienerjaren afstand van heeft genomen. Zijn gereformeerde afkomst komt wel veelvuldig terug in zijn romans. Verder kenmerken deze zich door een grote openheid over seksualiteit.

GJV's
In Gereformeerde Kring was hij daarom destijds nogal omstreden. Dat blijkt ook uit bovenstaand bericht, waarbij de Gereformeerde Jeugd Verenigingen (GJV's) uit Baambrugge en Oldebroek duidelijk tegenovergestelde opvattingen hebben over de vraag, of Wolkers uitgenodigd moest worden op de komende landelijke Gereformeerde bondsjeugddag .
Voor de goede orde: ik zat toen met veel plezier op de GJV 'Rondom het Woord' in Oldebroek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.