Translate

zondag 15 oktober 2017

Wat is democratie?

Het dagblad Trouw interviewde gisteren Nina Chroesjtsjov (Khrushcheva, volgens de Engelse spelling).  Zij is de achterkleindochter van Nikita Chroesjtsjov, leider van de Sovjet-Unie van 1953 tot 1964.


In dat laatste jaar werd Nina geboren. Ze groeide op met Nikita als haar adoptie-opa. Nina Chroesjtsjov studeerde Russische literatuur in Moskou en ging, na een jaar in Nederland, in de Verenigde Staten studeren en lesgeven. Ze is hoogleraar internationale betrekkingen aan de New School University in New York en daarnaast onder meer lid van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. Het interview bevat vele interessante passage, waaronder de volgende.

Democratie
"Er moet een besef zijn van wat democratie echt is. Voorbeeld: ik had een keer een nicht uit Rusland op bezoek, in Wenen. Niemand controleert daar of je je kaartje afstempelt in de bus of de tram, dus toen ik dat deed, vroeg ze: 'Waarom doe je dat? Niemand controleert toch?' Toen zei ik: 'Dat is het probleem van Rusland, je doet iets omdat je bang bent dat je wordt gepakt als je het niet doet. In Europa doen we het omdat het zoveel kost om te reizen, je weet dat het 2,50 euro kost om van A naar B te gaan, dus betaal je dat.' Dat is ook een les in democratie."

Lees meer
* Het interview van dagblad Trouw in 'de Verdieping' van gisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.