Translate

woensdag 4 oktober 2017

Wij zijn allemaal Marokkanen!

Gisteren - 3 oktober - hebben we op uitnodiging van goede vrienden de viering van het Leids Ontzet meegemaakt. Als 'allochtonen' kunnen we bevestigen, dat het een prachtig feest is met een keur aan uiteenlopende activiteiten.


Wij hebben ons beperkt tot de volgende evenementen: de Herdenkingsdienst in de Pieterskerk, de Grote Optocht, het Straattheater, de nostalgische Kermis en de 'gewone' Kermis. En een lezing in het kader van de 3 October University. Daar hoorden we, dat we eigenlijk allemaal Marokkanen zijn. 

Haring
In een boeiend college met als titel 'Waarom we 100.000 jaar geleden ineens haring gingen eten' vertelde archeoloog Gerrit Dusseldorp, dat de oudste mens (homo sapiens) in Marokko heeft geleefd.

Marrakech
Dat blijkt althans uit de sensationele vondst van de tot dusver oudst bekende fossiele botresten van vroege moderne mensen, in een grot ten westen van Marrakech. De vondst geeft aan dat Homo sapiens niet bij donderslag is ontstaan, maar zich geleidelijk heeft ontwikkeld, niet alleen in Marokko, maar verspreid over heel Afrika. Deze gevonden menselijke resten zijn 280 tot 350 duizend jaar oud

Marokko
Alweer moesten daarom de archeologen de geschiedenis van de mensheid herschrijven. Net dachten ze te weten dat onze soort Homo sapiens 200 duizend jaar geleden is ontstaan in Ethiopië. Maar nu blijkt er dus liefst 100 duizend jaar eerder ook al Homo sapiensen te hebben geleefd in Marokko. En daarvan zijn wij de afstammelingen.

Hutspot
O ja, na de evenementen hebben we - zoals gepast - heerlijke hutspot gegeten. Want ook dat hoort bij het Leids Ontzet.

Link
* 3 October Vereeniging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.