Translate

donderdag 23 november 2017

Pepernoot of kruidnoot, dat is de kwestie

Ieder jaar voltrekt zich bij ons thuis tegen Sinterklaastijd hetzelfde tafereel. Ik heb zin in pepernoten en mijn vrouw koopt ze vol liefde, maar dan blijkt ze toch de verkeerde noten gekocht te hebben.


Ze beweert vervolgens, dat de door haar gekochte noten toch echt pepernoten zijn. En dat mijn gewilde noten kruidnoten zijn. En ze heeft nog gelijk ook! Taaltechnisch gezien dan. Want voor mij zijn en blijven pepernoten hetzelfde als kruidnoten.

Kruid- en pepernoten, wat is eigenlijk het verschil? 
Op het eerste gezicht zijn de lekkernijen goed te onderscheiden, maar toch lopen velen van ons - net als ik - vast als ze gevraagd wordt welk plaatje er bij welke naam hoort. Daarom nu de uitleg van het verschil, zodat het volgend jaar bij ons thuis allemaal vlekkeloos gaat verlopen.

De pepernoot
De pepernoot is gemaakt van roggemeel. Je kunt hem herkennen aan zijn onregelmatige dobbelsteenvorm. Ook is de pepernoot zacht en taaier van textuur. Verder heeft hij een honingsmaak en wordt hij gekruid met anijs. 

De kruidnoot
De kruidnoot (zie foto) zie je vaker door de lucht vliegen als Sinterklaas met zijn pieten op bezoek komt. Hij is een stuk harder en brosser dan de pepernoot, waardoor hij dan ook erg geschikt is om te gooien. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden, oftewel: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Peper of geen peper, dat is de kwestie
In de kruidnoot zit dus peper, terwijl dit bij de pepernoot niet het geval is. Inderdaad, het is allemaal erg ingewikkeld. Niet gek dus, dat ze verward worden. Verder is de pepernoot rond van vorm en als het ware platgeslagen aan één zijde. De naam kruidnoot is wat verwarrend, aangezien de kruidnoot zijn smaak niet aan de kruiden, maar aan specerijen te danken heeft.

Gezondste keuze
De zachte pepernoten zijn veel luchtiger dan de brosse kruidnootjes. Pepernoten bevatten dan ook minder calorieën dan kruidnootjes. Bovendien zit er in kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet dan in pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes.

Bron: Het Laatste Nieuws en Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.