Translate

zondag 5 november 2017

Ruim duizend vooroorlogse luchtfoto's Nederland te bekijken

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt sinds kort meer dan 1.000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw uitzagen.

De brug bij Nijmegen
Onder de afbeeldingen bevinden zich bijzondere opnamen: Urk en Marken zijn te zien toen het nog eilanden waren. De Rotterdamse binnenstad van voor het bombardement is ook in beeld gebracht, net als het nieuw opgeleverde Olympisch stadion in Amsterdam, het afgebrande stadhuis van Leiden en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt voor en na de brand van 1929. Veel foto’s zijn opvallend leeg voor wie gewend is aan het volgebouwde Nederland.

Van militair belang
De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij hadden bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang is: forten, bruggen, sluizen en havens. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s dat daarvan is gemaakt. Zoals bv. over de haven van Breskens en de bombardementen in 1944 in de Tweede Wereldoorlog.

Historische waarde
De foto’s laten zien hoe Nederland de afgelopen eeuw is veranderd en hebben daarom een belangrijke historische waarde. Maar ze zijn daarnaast vooral ook leuke zoekplaatjes voor wie wil weten hoe zijn eigen woonplaats er 100 jaar geleden uitzag.

Bekijk
* 1000 vooroorlogse luchtfoto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.