Translate

vrijdag 12 januari 2018

Digitale telefoongids verdrijft papieren telefoonboek

De papieren Telefoongids verdwijnt. Dit jaar verschijnt de laatste uitgave. Het eerste Nederlandse telefoonboek stamt uit 1881, vijf jaar nadat Alexander Graham Bell patent aanvroeg op de eerste werkende telefoon. “In die eerste gids stonden maar 49 namen”, vertelt Anne de Graaf van het Museum voor Communicatie in Den Haag in het dagblad Trouw van vandaag.


“Wij hebben bijna alle telefoongidsen die vanaf die tijd zijn verschenen in huis. Een deel is opgeslagen in ons depot, de meest historische exemplaren staan geëxposeerd. De gids verscheen ook wel eens niet, in de oorlog bijvoorbeeld.”

Nostalgie
Trouw haalt ook nostalgische herinneringen op aan de papieren gids. 'Een bijzondere rol in de collectieve beleving van veel Nederlanders speelde die dikke pil vol namen, adressen en nummers zeker. Behalve thuis, dook het boekwerk ook op in de publieke ruimte, in verschillende gedaanten. Uiteraard in de telefooncel – al dan niet door vandalen onklaar gemaakt – maar ook als meetinstrument van menselijke kracht. Wie eind jaren zeventig in Avro’s ‘Sportpanorama’ uitgeroepen wilde worden tot Sterkste Man van Nederland, diende ook het onderdeel ‘telefoonboeken scheuren’ te beheersen.'

Voorbij
Dat alles is in de nabije toekomst voorbij. Als u vanaf volgend jaar een telefoonnummer van iemand nodig hebt dan zult u dat op internet moeten opzoeken. Maar hoe doet u dat? Daar helpt SeniorWeb u graag bij met de volgende tips op hun website.

Zo doet u dat
- Ga naar: www.detelefoongids.nl
- Klik boven de zoekbalk op het tabblad Personen zoeken.
- Klik in het veld met de tekst 'Wie zoekt u?'.
- Typ de achternaam van de persoon die u zoekt.
- Tijdens het typen verschijnen zoeksuggesties. Klik op de gewenste optie.
- Klik eventueel in het zoekveld ernaast om ook een stad, straat, buurt of postcode te typen.
- Tijdens het typen verschijnen zoeksuggesties. Klik op de gewenste optie.
- De zoekactie start direct. Bij u niet? Klik dan op de knop Personen zoeken.
- De zoekresultaten verschijnen. Scrol naar beneden en ga eventueel naar een volgende pagina met zoekresultaten. Klik daarvoor op Volgende.
- De persoon die u zoekt gevonden? Klik op Toon nummer.
- Een nieuw tabblad opent en het telefoonnummer is zichtbaar op de groene knop. Bezoekt u de website via een smartphone, dan kunt u het nummer direct bellen door erop te tikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.