Translate

zaterdag 13 januari 2018

Noah en Emma populairste babynamen in 2017

De Sociale Verzekeringsbank presenteerde deze week de lijst van de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar. Helaas was de naam Gerrit er weer niet bij.


In 2017 was de meest populaire jongensnaam Noah. Voor meisjes was dat Emma. Deze namen werden respectievelijk 635 keer en 755 keer gegeven.

Grote en kleine verschillen
Emma staat met haar 755 keer duidelijk op nummer 1. Op de tweede plek volgt Tess. Die naam is 734 keer gegeven in 2017. Bij de jongens zit er maar een klein verschil tussen nummer 1 en nummer 2. Noah is 635 gegeven en Sem, die op de tweede plaats staat, is 631 keer gegeven. Een naam opzoeken kan hier.

Provinciale verschillen
De Provincie Zeeland heeft de meest opvallende nummer 1 noteringen, zowel voor de meisjes als voor de jongens. Johanna, de naam die in het totaaloverzicht op plaats 99 staat, is nummer 1 in Zeeland. De meest populaire jongensnaam in Zeeland was Jan. Deze staat in de totaallijst op plaats 27. De lijst met namen per provincie is hier te vinden.

Bijbelse namen
Vooral oudtestamentische namen zijn favoriet, analyseert het AD. Maar toch hebben veel ouders géén verwijzing willen maken naar de bijbel, denkt naamdeskundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht. ,,Het zijn vermoedelijk hoogopgeleide ouders die kiezen voor een Nederlandse naam met een geschiedenis, die past bij onze cultuur.” De namen worden in een verkort jasje weer populair, als Bram in plaats van Abraham.

Max
Opvallend is, aldus De Telegraaf, dat het succes van autocoureur Max Verstappen ook de babykamers bereikt heeft. Vorig jaar kregen 437 baby's deze naam, wat Max de achttiende plaats op de lijst oplevert. De voorgaande twee jaren was de naam nog niet te vinden in de top twintig.

Gerrit: topjaar 1946
De mooie voornaam Gerrit komen we in de recente jaren niet in de top tegen. Die naam was in 1946 op zijn hoogtepunt met 2.815 geboortes. Toevallig ook mijn geboortejaar...  Bekijk de populariteit van uw voornaam per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.