Translate

maandag 19 februari 2018

Dat is pas leuk: twist tussen afzeikhumoristen Youp en Paul

Zo'n discussie tussen de afzeikhumoristen/columnisten Paul de Leeuw en Youp van 't Hek - beiden bekend en beroemd geworden vanwege hun voortdurend afzeiken van mensen en situaties - is op zich al leuk. Maar wordt nog leuker, als anderen zich daar ook mee gaan bemoeien. AT5 zette alles keurig op een rijtje.Pisnicht
Paul de Leeuw heeft Youp van 't Hek aangesproken op diens column over het gebruik van het woord 'pisnicht'. Dat schreef De Leeuw in zijn eigen column in het AD. Van 't Hek had van derden kritiek gekregen toen hij eerder het woord 'pisnicht' gebruikte in zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad. Van 't Hek verdedigde zich, door te stellen dat dit 'geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams' is. 'Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen.'
Paul de Leeuw las de column en besloot Van 't Hek een berichtje te sturen. 'Als je in het huidige klimaat woorden als pisnicht, flikker en poot gebruikt, kan dat als kwetsend worden ervaren. Zeker in deze tijd, waarin je als homo toch angstiger bent en je vaker in het openbaar wordt uitgescholden of aangevallen. Ik begrijp niet waarom je dat doet', schreef De Leeuw.

Kwetsen
Van 't Hek belde De Leeuw op en legde volgens De Leeuw uit dat hij het niet kwetsend bedoelde. Bovendien, zo zou Van 't Hek hebben gezegd, roept De Leeuw ook alles op tv zonder erbij na te denken of hij iemand kwetst. 'Dat was vroeger', antwoordde De Leeuw. 'Tegenwoordig word ik zelfs door mijn kinderen, die veel voorzichtiger zijn, gecorrigeerd.' 'Tijden veranderen. Dat ziet Youp niet in', concludeerde De Leeuw.

Nog meer columnisten vallen over pisnicht-column Youp van 't Hek
De columnistenruzie tussen Youp van 't Hek en Paul de Leeuw is inmiddels - zo meldt AT5 - uitgelopen op een columnistenoorlogje nu ook andere opiniemakers zich ermee bemoeien. Er is zelfs kritiek van een collega. Hoewel Youp en Paul dit weekend er zelf geen woorden meer aan vuil maken, nemen andere columnisten dus het stokje over.

Online hooligan
De nieuwe kritiek op Youp komt van columnist Gijs Groenteman in Het Parool, maar ook van Rosanne Hertzberger die net als Youp voor NRC Handelsblad schrijft. Hertzberger vergelijkt haar collega met 'de online hooligans' van GeenStijl en concludeert dat 'de nieuwe generatie' Youp niet meer zo grappig vindt. 'Elke harde grap is inmiddels de revue gepasseerd. Elke denkbare ranzigheid, elke gruwelijke agressie, elke vernedering hebben we online voorbij zien komen. Youp mag alles zeggen wat hij wil. De vraag is wie het nog grappig vindt', besluit Hertzberger.

Heerlijk liberaal
NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch geeft op Twitter commentaar op zijn columnisten. 'Ik vind Youp van 't Hek heerlijk in onze NRC. En ik ben blij dat er ook over hem een fijn debat is. Zo hoort het in een liberale krant', schrijft hij.

Conclusies lastig
Elsevier-columnist Syp Wynia reageert ook met een tweet:
1. Iets of iemand niet-grappig-vinden is niet per se generatiegebonden.
2. Weten wat een generatie ('mijn generatie', 'nieuwe generatie') vindt is zelden gestoeld op enig onderzoek.
3. Demografisch gezien duurt een NL generatie 1/3 eeuw. Dat maakt conclusies over grappigheid lastig.

Wie volgt?

Bron: Website AT5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.