Translate

vrijdag 27 juli 2018

Drink voordat je dorst krijgt

Als het warm is ben je al snel geneigd om een glas koud water, het liefst met ijsblokjes en een schijfje citroen, te drinken. Lekker, maar heeft het ook het beste verkoelende effect? 


Heel vaak wordt er namelijk gezegd dat je beter een kopje warme thee kan nemen. Wat werkt beter, warm of koud drinken bij warm weer? En hoe zit het met zout? Gezondheidsnet geeft het volgende antwoord.

Geen effect
Het drinken van warme thee zou beter zijn dan het drinken van koude dranken, omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Daardoor koelt je lichaam af. Hetzelfde zou andersom gelden, als je koud drinkt, stijgt je lichaamstemperatuur dus.
Een mooi verhaal en waar. Er zit echter één hele grote maar aan dit verhaal, je zou namelijk heel veel koud of warm moeten drinken wil het effect hebben op je lichaamstemperatuur. Eén enkel glas helpt namelijk helemaal niks.

Voldoende drinken
De temperatuur van wat je drinkt, is helemaal niet zo belangrijk. Veel belangrijker is dat je voldoende drinkt, ook als je nog geen dorst hebt. Op warme dagen zweet je meer, dus moet je ook meer drinken dan normaal. Wanneer je minder plast dan gebruikelijk of als je urine donker is van kleur, drink je te weinig.
Een volwassene heeft gewoonlijk ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig uit dranken. Bij hoge temperaturen is het goed om minstens twee liter te drinken. Thee en water, maar ook koffie kun je rustig drinken op een warme dag. Veel mensen denken dat koffie vochtafdrijvend is, maar dat is een fabel. Alcohol daarentegen is wel vochtafdrijvend.
Het is ook altijd handig om een flesje met water mee te nemen als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg. Je zou bijvoorbeeld in een file terecht kunnen komen of stel je voor dat je trein vertraging heeft.

Zout
Het is trouwens ook niet nodig om extra zout te eten als het warm is. Als je gewoon eet, krijg je voldoende zout binnen. De kans dat je een tekort aan zout zult krijgen door transpireren is erg klein.

Bron: Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .