Translate

maandag 9 juli 2018

Zit de 'jeukrups' in uw omgeving?

Hij is de laatste jaren steeds meer vanuit het Zuiden opgerukt en is nu de plaag van vele mensen en honden in geheel Nederland: de eikenprocessierups. 


Er wordt inmiddels het nodige over gepubliceerd. Dus kon ook een speciale website niet uitblijven. U kunt daar de jeukrups melden en op de kaart zien, waar hij zit. Er is zelfs een speciale kennisquiz over de rupsjes.

Brandharen
De ‘jeukrups’ verdedigt zichzelf door ‘brandharen’ los te laten. Honden die door de bosjes rennen, fietsers die langs ‘besmette’ eiken fietsen terwijl de wind verkeerd staat: ze hebben er veel last van. De uitslag op je huid maar ook de irritaties in neus- en mondholte door die brandharen kunnen je dágenlang plagen.

Zandgrond
In twee maanden tijd werd de jeukrups minstens 1.700 keer gesignaleerd. Dat laten de cijfers van de website Jeukrups.nl zien. De eikenprocessierups komt vooral voor in gebieden met zandgrond waar veel eikenbomen staan.

Kaartje
Je kunt op de website per gemeente de jeukrups melden en zien hoeveel meldingen er al zijn gemaakt. Op deze kaart vind je alle 1.738 meldingen van mensen die eikenprocessierups hebben gespot. De meldingen gaan over de periode van 27 april tot en met 4 juli 2018. De rups kan dus zeker ook op andere locaties voorkomen, alleen is daar dan geen melding van gemaakt.

Quiz
Weet u alles van de rups? Speel dan de kennisquiz!

Website
* Jeukrups

Quiz
* Speel hier de eikenprocessierups-kennisquiz

Bron: AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .