Translate

zondag 26 augustus 2018

Luiers met poep worden binnenkort gerecylced

U herkent het wel: bij uw kinderen en/of kleinkinderen. Luiers vol poep. Per jaar verdwijnen naar schatting ongeveer 1 miljard volle luiers bij het restafval in de afvalbak. 


Dat is bijna verleden tijd. Het plastic, papier, de absorptiekorrels en ontlasting waaruit de luier bestaat, kunnen dit najaar op een grootschalige manier worden gerecycled."

Proeffabriek
​In Noord-Brabant gooien huishoudens en kinderdagverblijven sinds 2016 luiers in aparte bakken, die worden verzameld in een proeffabriek. Willem Elsinga bedacht de nieuwe techniek zonder dat er restafval overblijft. "De proeffabriek was een groot succes. Als de nieuwe installatie klaar is, kan die in de toekomst 15.000 tot 20.000 ton luiers per jaar verwerken."

CO2-Besparing
Recycling van een ton luiers levert een CO2-besparing op die te vergelijken is met een autorit van 2.000 kilometer, blijkt uit een rapport van CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat het hele project onderzocht.

Luiers en rioolslib
​Dit najaar opent de fabriek met de luierrecyclinginstallatie. ​De investering kost zo'n 5 miljoen euro. De ondernemers denken er per jaar 300.000 tot 400.000 winst mee te maken. Dit maakt de recycling rendabel.

Lees het volledige artikel van RTL-Nieuws
* Einde vervuilende luiers in zicht: innovatieve recyclemethode binnenkort van start

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .