Translate

donderdag 2 augustus 2018

Nederland krijgt knalgele overwegen

Knalgele overwegen maken weggebruikers veel voorzichtiger bij het passeren. Dat blijkt uit een proef van TNO op een spoorovergang in Baarn. 



ProRail vertelde tegen De Telegraaf dat er in Nederland veel meer van zulke overgangen komen.

Gevaar
„Alle waarden schieten omhoog bij zowel automobilisten als fietsers en voetgangers. De kleur geel maakt hen bewust van het gevaar van langsrazende treinen. Ze worden zichtbaar alerter”, luidt de conclusie van de TNO-onderzoekers.

Veiligheid boven schoonheid
Spoorbeheerder ProRail noemt het experiment geslaagd. „We gaan veel meer overwegen in Nederland geel maken om de risico’s van dodelijke aanrijdingen te verminderen. Daar is nu al protest tegen van mensen die het foeilelijk vinden, maar daar trekken wij ons niets van aan, omdat veiligheid boven alles gaat”, aldus woordvoerder Jaap Eikelboom.
Het doel is volgens hem om overstekers te laten inzien dat er met het spoor niet te spotten valt. „Er rijden steeds korter op elkaar snelle en stille treinen. De kans op een ongeluk neemt dan ook toe. We halen alles uit de kast om mensen ervoor te waarschuwen nooit onder sluitende spoorbomen door te lopen, fietsen of rijden. En ook niet door rood licht te gaan, stil te staan op de rails of er vlak langs te lopen.”

Lees meer
* Lees het gehele artikel in De Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .