Translate

maandag 13 augustus 2018

Verbod op het appen op de fiets dringend nodig

Het is ons de afgelopen weken vele keren overkomen. Een tegemoetkomende - veelal jonge - fietser, die op zijn smartphone kijkt in plaats van op de weg, dus tegen ons dreigt aan te rijden en met een schreeuw en/of hard belsignaal gewaarschuwd moet worden om dat te voorkomen.


Vandaar dat we het van eens zijn met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging Verkeersslachtoffers, die minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen dringend oproepen om te komen met een verbod op het appen op de fiets. Maurits von Martels van coalitiepartij CDA is het hier gelukkig mee eens.

Niets gebeurd
Minister Van Nieuwenhuizen kondigde eind 2017 aan dat zij een wetsvoorstel zou indienen voor een algeheel verbod op het handheld gebruik van de smartphone op de fiets. Dit verbod zou volgens haar in 2019 van kracht moeten worden. Tot op heden is er niets gebeurd, op dat gebied tenminste.
Wat wel is gebeurd, is een toename van het aantal ongevallen. Vorig jaar kwamen voor het eerst meer fietsers dan automobilisten door een ongeval om het leven. Ook het aantal ongevallen zonder dodelijke afloop stijgt, en de rol van de smartphone daarin lijkt steeds groter te worden: bij een op de vijf ongevallen met een jongere is de smartphone de oorzaak.

“Het is toch niet verboden?”
Veel ouders wijzen hun kinderen op de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer, maar die waarschuwingen lijken tevergeefs. Als ze hen vragen de smartphone niet te gebruiken, krijgen ze steevast het antwoord: “Waarom niet, het is toch niet verboden?” De meeste gebruikers van de smartphone op de fiets denken dat ze voldoende overzicht kunnen houden op het verkeer om hen heen. Het toenemend aantal ongevallen laat echter wat anders zien.

Maar één oplossing
Voor Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging Verkeersslachtoffers zit er maar één ding op: het verbod op de smartphone op de fiets moet er komen. Een uitspraak hierover doen is gemakkelijk, maar er is nog niets gebeurd; het geduld bij deze partijen is op.
Nelly Vollebregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers raakte zelf verlamd door een aanrijding met een bellende automobilist. Ze legt uit: “Dat ding moet gewoon helemaal verboden worden. Je ziet de verslaving eraan toenemen. Met name de jeugd kan geen minuut zonder dat ding. Een radicaal verbod en keiharde handhaving. Dat is het enige wat helpt.”
De oproep van Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging Verkeersslachtoffers is ook aangekomen bij Maurits von Martels van coalitiepartij CDA. Hij roept op tot dringende maatregelen: "Voor iedereen moet duidelijk zijn dat appen in het verkeer, of dat nu in de auto is of op de fiets, onacceptabel is. Het is levensgevaarlijk. Er moet een slot op het appen op de fiets.” Als er een verbod komt, dan kan er strenger gehandhaafd worden.

Bron: Fietsnieuws van website Fietsen123

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.