Translate

donderdag 27 september 2018

Beste cartoon van 2018

Tjeerd Royaards heeft dinsdag de Inktspotprijs 2018 gewonnen. De Amsterdamse tekenaar krijgt de onderscheiding voor zijn cartoon ‘Goede migrant, slechte migrant?’ 


Royaards, wiens werk verschijnt op Joop.nl, in NRC en in buitenlandse publicaties als The Guardian, gaf in mei zijn visuele commentaar op de spectaculaire redding van het jongetje dat aan een balkon in Parijs hing. Een migrant uit Mali klom razendsnel omhoog en redde zo de kleuter. Deze actie van de illegaal in Frankrijk verblijvende Mamoudou Gassama (22) werd gefilmd en miljoenen keren gedeeld op sociale media.
Gassama werd de ‘Spider-Man van het achttiende arrondissement’ genoemd. Hij mocht uiteindelijk in Frankrijk blijven.
Dus dat moet je doen om een verblijfsvergunning te krijgen, vroeg tekenaar Royaards zich af. Terwijl al die andere, net zo hopeloze maar onbekende migranten de toegang tot de Europese Unie wordt ontzegd?

Eén simpel plaatje
„Begrijp me niet verkeerd”, stelde Royaards in mei in een aantal kranten. „Ik gun het deze man van harte dat hij een verblijfsvergunning en een baan heeft gekregen. Maar wat zegt het over andere migranten?” Moeten zij heldendaden verrichten om als mens gezien te worden, aldus Royaards.
Juryvoorzitter Xander van der Wulp: „In één simpel plaatje zet de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

Tweede en derde
De Inktspotprijs van de Stichting Pers & Prent is de jaarlijkse onderscheiding voor de beste politieke tekening van het afgelopen jaar.
Cartoonist Tom Janssen kreeg de tweede prijs voor zijn tekening ‘Geen dividendbelasting’ in Trouw. De derde prijs ging naar Joep Bertrams, ‘De schepping’ in De Limburger.

Bekijk ook
Malinese ‏migrant redt kind van balkon 
* Collecte voor de multinationals

Bron: NRC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.