Translate

dinsdag 16 oktober 2018

Koop een vaatwasmachine, maar geen Porsche

Geld maakt niet gelukkig, luidt het spreekwoord. Maar is dat ook zo? Psycholoog Ap Dijksterhuis (49) schreef er een boek over. Hij werd daarom geïnterviewd in De Morgen


In zijn boek Maakt geld gelukkig? heeft Dijksterhuis een paar verrassende antwoorden klaar: "Als je basisbehoeften – eten, kleren en een dak boven je hoofd – vervuld zijn, moet je je geld uitgeven aan drie dingen: aan tijd, aan ervaringen en aan het geluk van anderen."

Volgens u zijn we psychologisch geprogrammeerd om naar geld te verlangen. Maar onze psyche misleidt ons soms.  'Als je het meest verdient in het hele bedrijf, op één collega na, dan zul je nog jaloers naar die ene kijken'.
Ap Dijksterhuis: "Klopt. We kunnen ons perfect voorstellen wat een miljardair met zijn geld doet. We zien hem in een jacuzzi op zijn jacht in Saint-Tropez champagne drinken tussen bikini-babes. Maar waar we niet aan denken, is dat hij in een vechtscheiding zit, zich zorgen maakt om zijn zoon die aan de drugs zit, en last heeft van zijn prostaat.
"Weet je, geld heeft op zich geen waarde. Dat krijgt het pas als je er iets mee kunt kopen. En dat doen we graag: shoppen is de favoriete hobby van steeds meer pubers, en koopziekte of oniomanie is inmiddels een medisch erkende verslaving. De drang naar meer geld wordt ook steeds groter: dan kun je je favoriete wagen of je lievelingsjurk kopen. Maar de vraag blijft of dat jou gelukkig maakt."

Als ik mijn vrouw zie nadat ze een nieuw paar schoenen heeft gekocht, twijfel ik daar niet aan.
"Dat is een grote misvatting. Toen je vrouw die schoenen in de winkel zag, ging er een stemmetje in haar hoofd praten: 'Ho, ze zijn zo mooi. Ze passen bij je, je moet ze kopen!' Dat je bij de aankoop gelukkig bent, komt omdat dat zeurende stemmetje eindelijk zwijgt. Maar het weekend erop begint de ellende opnieuw: 'Je had ook die jurk moeten kopen, die staat zo mooi bij de schoenen!' Spullen kopen maakt je alleen op korte termijn gelukkig, het heeft geen enkel effect op lange termijn. Dat komt omdat je onderbewustzijn alleen kort termijneffecten registreert. Dat je geluk op lange termijn niet verandert door die schoenen, daar trekt je onderbewustzijn zich niets van aan. Je zult dus dezelfde fout blijven maken."
"Het vervelende is dat er steeds meer nodig is om een intens geluksgevoel te krijgen. De VW Golf waar je vroeger van droomde, moet dan een Audi of een BMW worden. Iedereen herinnert zich nog in geuren en kleuren zijn eerste bezoek aan een sterrenrestaurant, maar als je elke week bij Sergio Herman gaat eten, zul je veel minder snel in extase raken."

U beweert in uw boek nochtans dat we gelukkiger kunnen worden van meer geld.
"De kunst bestaat erin om dat extra geld aan niet-materialistische doelen te besteden. Als je basisbehoeften - eten, kleren en een dak boven je hoofd - vervuld zijn, moet je je geld uitgeven aan drie dingen: aan tijd, aan ervaringen en aan het geluk van anderen."

Lees meer
* Maakt geld gelukkig? Wel als je het uitgeeft aan deze drie dingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .