Translate

woensdag 14 november 2018

Roedel wolven


Een roedel wolven:

De drie vooraan zijn oud en ziek, zij lopen op kop en bepalen het tempo van de voorttrekkende groep. Zo kunnen zij nooit worden achtergelaten.

De volgende vijf zijn de sterkste en de fitste. Zij beschermen de roedel tegen frontale aanvallen.

De wolven in het midden zijn zo altijd beschermd voor een aanval.

De vijf achter hen behoren ook tot de sterkste en fitste; zij hebben als taak het roedel tegen achterwaartse aanvallen te verdedigen.

De laatste in de rij is de leider. Hij zorgt ervoor dat niemand achter blijft en houdt het roedel op hetzelfde pad. Hij staat klaar om in alle richtingen uit te lopen en zijn roedel te dienen en te bewaken.

Notabene: Allemaal onzin!

Bovenstaande foto duikt eens in de zoveel tijd weer op – meestal via Facebook of LinkedIn. 

"Allemaal onzin", zegt ecoloog Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Zeker in diepe sneeuw gaan wolven, maar bijvoorbeeld ook honden, zo efficiënt mogelijk om met hun energie. Eén iemand is de lul en de rest loopt in zijn of haar voetsporen. Eigenlijk hetzelfde als wij mensen doen wanneer we een sneeuwwandeling maken."

Energiebesparing
"Zo'n roedel wolven valt het best te vergelijken met een gezin", zegt Lelieveld. "De wolvin bepaalt hoe het huishouden wordt gedraaid. Die zorgt samen met de reu, de vader van de jongen, dat er vlees op tafel komt. Vaak loopt de wolvin vooraan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook dat één van haar jongen of de reu vooraan loopt. Op deze foto valt niet te zien wie vooraan en wie achteraan loopt."

Lelieveld heeft de foto de afgelopen jaren al meermaals voorbij zien komen en is er heel stellig over. "Er zit geen andere gedachte achter dan puur energiebesparing. Verder zijn het allemaal eigen interpretaties die op deze foto worden geplakt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .