Translate

zondag 2 december 2018

Balanstrutje of iets anders: kies Het woord van het Jaar 2018!

18 woorden maken kans om gekozen te worden tot het Woord van het Jaar 2018, de jaarlijkse verkiezing van woordenboekenuitgever Van Dale.Er kan tot en met maandag 17 december 17.00 uur worden gestemd. Dinsdag 18 december wordt om 5 uur bekendgemaakt welk woord heeft gewonnen. Vorig jaar won het woord ‘appongeluk’, oftewel een ongeluk dat wordt veroorzaakt, omdat iemand zat te appen. Van Dale zet de 18 woorden en hun betekenis op een rij:

- Balanstrutje 
Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972).
- Blokkeerfries
Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.
- Bomcycloon
Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.
- Creditboy
Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.
- Drankhangen 
Met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen.
- Hempathie
Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.
- Intimiteitscoördinator
Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.
- Kantlijnsporter
Iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.
- Kwispellezen
Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bv. kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren.
- Mangomoment
Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.
- Plogging
Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruim, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging.
- Practivisme
Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.
- Primarkpremie
Kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen, oorspronkelijk bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.
- Rooftijdschrift
Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).
- Selfieshopper 
Iemand die bij internetwinkels kleding e.d. bestelt om er een selfie in of mee te maken (bv. om daar op de sociale media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier.
- Testosterontweet
In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.
- Vliegschaamte
Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.
- Yogasnuiver
Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

Stem hier

Vlaanderen
Thuiswerkalarm, deelstep, bomcyloon, mangomoment, vliegschaamte. Dat zijn enkele van de achttien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de Vlaamse verkiezing van Woord van het Jaar 2018.
De resterende dertien kandidaat-woorden zijn:  anderspartij, Bourgondische coalitie, brokkelbrug, drankhangen, droogtecommissie, frosecco, groeipakket, moordstrookje, nutriscore, plogging, rooftijdschrift, springbalie en testosterontweet. 

Stem hier

Laatste nieuws: 18 december 2018:
'Blokkeerfries' is het uitgeroepen tot het Nederlandse woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven 'yogasnuiver' en 'mangomoment'.
Met 21,2% van de stemmen is 'moordstrookje' de Vlaamse winnaar van deze verkiezing en gaat dit woord de geschiedenis in als het Vlaamse Woord van het Jaar 2018. Definitie van 'moordstrookje': fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.