Translate

woensdag 20 februari 2019

Vroegste kievitsei ooit a.s. vrijdag verwacht

Al jarenlang wordt er in Fryslân op gezinspeeld dat het eerste kievitsei, dat al meer dan 150 jaar in de maand maart wordt gevonden, weleens in februari gelegd kan worden. 



Wel, dit jaar is het zover. Vanwege het mooie februariweer al op komende vrijdag 22 februari! Dit wordt dan het vroegste kievitsei ooit!

2 maart Ermelo
Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart in Ermelo. Dat was in 1998. De BFVW (Bond Friese Vogelwachten) baseert de voorspelling van nu voor 22 februari op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.

Lees meer
* Vroegste kievitsei ooit verwacht
* Friezen staan te popelen


Laatste nieuws: 28 februari 2019

Het eerste kievitsei is vandaag 28 februari 2019 gevonden in een weiland in de Fryske Marren, vlakbij Leeuwarden. Eduard van der Hoek uit Grou mag zichzelf de gelukkige vinder noemen. De vondst kondigt de start van het weidevogelseizoen en de lente aan. Nog nooit werd het eerste ei zo vroeg in het jaar gevonden.
"Vanmorgen was het nog erg mistig, maar toen het eenmaal opentrok zijn we gaan zoeken", vertelt Eduard aan Editie NL. "Op een gegeven moment zagen we veel weidevogels bij elkaar zitten. Daar zijn we gaan zoeken."
Het duurde niet lang voordat Eduard zijn oog viel op iets dat verdacht veel op een kievitsei leek. "Je gelooft het eerst niet, vooral omdat het pas februari is. Maar het is dus echt zo. Het is ongelooflijk."
'Alles wat m'n hartje begeerd'
Vlak voor de middag meldde hij de vondst bij LandschappenNL. Het ei is gecontroleerd door de Bond Friese Vogelwachten en zojuist is vastgesteld dat het een vers ei is.
"Ja, dit voelt geweldig. Ik ben de eerste in Nederland en de eerste die een ei in februari vind. Ik heb eeuwige roem te pakken en alles wat m'n hartje begeerd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .