Translate

vrijdag 15 februari 2019

WK Snert & Stamppotkoken

Vandaag, vrijdag 15 februari, vindt de 25e editie van het WK Snert & Stamppotkoken in Groningen plaats. Hier nemen veertig koks, bewapend met opscheplepels en aardappelstampers, het tegen elkaar op in de strijd om de Zilveren Snertslaif en de Zilveren Opscheplepel.


Het evenement draagt dan wel de naam wereldkampioenschappen, maar dit jaar doen alleen deelnemers uit Nederland mee. "Maar we hebben wel een keer een Franse mevrouw gehad en iemand uit Zwitserland. Twee jaar geleden werden een man en een vrouw uit Senegal tweede bij het snertkoken", zegt Van der Velde.

Erwtensoep als cultureel erfgoed
De kookwedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Oudhollandsche Gerechten. Zij ziet graag dat meer jonge mensen en Nederlanders van niet-westerse afkomst erwtensoep gaan koken. "Het recept voor snert wordt van generatie op generatie doorgegeven, het is een levende traditie", stelt de stichting.
Om dit doel te bereiken, lobbyde Oudhollandsche Gerechten jarenlang om snert te laten opnemen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. En met succes: tijdens het WK Snert & Stamppotkoken wordt vandaag de erwtensoep in het bijzijn van oud-commissaris van de koning Max van den Berg officieel erkend als cultureel erfgoed.

Lees meer
* Het volledige artikel op Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .