Translate

donderdag 7 maart 2019

De vierde oogst van de Luizenmoeder

Zondagavond stond het verhaal weer als een huis, inclusief het geheime wapen: de trillende onderlip van de kwetsbare juf Ank. Aldus Renate van der Bas in het dagblad Trouw, die we ook hierna - gedeeltelijk - citeren.



Terwijl het halve land carnaval vierde, beleefde ‘De Luizenmoeder’ de adventstijd. Al is ‘De Klimop’ een openbare school, directeur Anton en de ‘gristelijke’ - zoals ze zelf zegt - Ank willen graag een kerstspel opvoeren. De kinderen moeten het echte kerstverhaal een keer meekrijgen, vanwege ‘onze joods-christelijke cultuur’.

Rondvliegende kruimels
Zoals niets in ons land meer zonder discussie lijkt te kunnen - heeft het woord ‘vanzelfsprekend’ nog emplooi? - ontaardt ook dit feestelijke plan in een veldslag der meningen. Om maar niet te spreken van de poging een aansluitende kerstmaaltijd te organiseren, die rekening houdt met alle heersende vleeswensen, lactosejeuk en pindaproblemen. Zelfs stokbrood verloor definitief zijn onschuld, nu vader Karel heeft uitgelegd dat voor kinderen met glutenintolerantie een levensgevaarlijke kruisbesmetting dreigt ‘wanneer de kruimels in het rond vliegen’.

Waan van de dag
Zowel de lach als de traan waren goed uitgewerkt. Juf Ank zat met natte ogen intens verdrietig te wezen op de kerstdisco waar het festijn uiteindelijk op uitdraaide. Ze zag hoe moeilijk ook Anton het had. Samen vonden ze een verstild moment, en ruimte voor gebed. Maar het vredige ‘amen’ werd niet gehaald, door die vervloekte waan van de dag.

Volwassenen
In deze aflevering gelukkig weer geen enkel kind als onderwerp. ‘De Luizenmoeder’ moet gaan over het gemodder tussen de volwassenen. Hoe directeur Anton zich zondag weer belachelijk maakte toen hij de moslimmoeder een koekje ging aanbieden, opeens bedacht ‘hoe heurt het eigenlijk’ en toen snel het koektrommeltje eerst aan de moslimvader presenteerde. Brigitte Kaandorp kan haar beroemde liedje over Andries Knevel wat mij betreft updaten tot ‘Als ik het maar niet met meester Anton hoef te doen’.

Roetveeg Balthazar


Nationaal luchtalarm
Maar zo gaat het dus: ‘De Luizenmoeder’ heeft de status bereikt als van een driesterrenrestaurant waar mensen soms alleen maar gaan zitten eten om te kijken waar het de fout ingaat en of het eten echt wel zo goed is. Of het niet te zout of te zoet is, en alle bittertjes en zuurtjes op hun plek zijn. Waar het nationale luchtalarm wordt aangezwengeld als de kijkcijfers van 5 miljoen naar 4 miljoen gaan. Terwijl het fenomenaal blijft hoe juist een serie over alle verschillende meninkjes in onze maatschappij zo veel mensen weet te binden.

Hoogtepunten
* Enkele hoogtepunten uit aflevering vier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .