Translate

woensdag 17 april 2019

Automobilist: al gehoord van de Dutch Reach?

Jaarlijks raken honderden fietsers gewond doordat ze tegen de geopende deur rijden van uitstappende automobilisten. Met een simpele truc kan dat aantal drastisch dalen. Beter voor de fietser en beter voor je auto. 



Het fenomeen van fietsers die geraakt worden door het openen van een autodeur wordt in het buitenland ook wel ‘dooring’ genoemd. Volgens de Amerikaanse League of American Bicyclists is het de meest voorkomende oorzaak van ongevallen tussen fietsen en auto’s, vooral in grotere steden.

Dodelijke ongevallen
Het probleem leidt niet alleen tot veel gewonden, maar soms ook dodelijke ongevallen, zoals twee maanden geleden nog in Almelo, toen een 55-jarige vrouw tegen een geopende autodeur klapte. Volgens Cycling UK zijn in Groot-Brittannië tussen 2011 en 2015 exact 3.108 mensen gewond geraakt en acht personen overleden.

Dutch Reach
In het buitenland wordt gewezen op de 'Dutch Reach‘, een naar het schijnt in Nederland verzonnen, handige truc om te voorkomen dat je een fietser raakt bij het uitstappen van de auto. Het blijkt een kwestie van het openen van de deur met de hand die het verst bij de ontgrendeling vandaan is. In Nederland dus de rechterhand van de bestuurder en de linkerhand van de bijrijder. Dat klinkt niet als een revolutionaire verandering, maar op deze manier dwing je jezelf wel om over je schouder te kijken bij het openen van de deur. Zo heb je een beter zicht op aanstormende fietsers. Simpel, maar effectief.

Bekijk
* How the Dutch Reach Could Save Lives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .