Translate

donderdag 11 april 2019

Zelfs één glaasje wijn is gevaarlijk

De mythe dat een glaasje alcohol per dag geen kwaad kan en zelfs gezondheidsvoordelen heeft, is nog steeds behoorlijk hardnekkig. Hoewel het tegendeel allang bekend was.  Lang werd beweerd en steeds herhaald, dat matige alcoholconsumptie mensen kon beschermen tegen een beroerte of andere aandoeningen. "Geniet, maar drink met mate", was het repeterende credo. 

Artikel over het bovenstaande boek in link onderaan deze blog

Maar het nieuwste onderzoek naar de gevolgen van alcoholconsumptie, gepubliceerd in het gerenommeerde blad The Lancet, haalt dat idee opnieuw volledig onderuit. Ook matige drinkers lopen het risico op een beroerte en hartfalen, stellen de onderzoekers.

Impact
In het verleden werd vaak geconclu­deerd dat geheelont­hou­ders eerder stierven dan matige drinkers
Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door zowel Britse als Chinese wetenschappers, gebruikt informatie van ruim een half miljoen Chinese proefpersonen. De wetenschappers koppelden gegevens over hun levensstijl aan genetica, om zo duidelijke conclusies te trekken over de impact van alcohol op hart- en vaatziekten. Doordat er in dit nieuwe onderzoek naar meer informatie wordt gekeken dan in de meeste eerdere studies, is de impact op de gezondheid beter te meten.
De wetenschappers richten zich op Chinese proefpersonen, omdat mensen uit sommige Aziatische landen een mutatie in hun dna hebben, waardoor alcohol moeilijker kan worden afgebroken.

Lees ook
* Wijn helemaal niet zo gezond: "Elk glas is er één te veel"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .