Translate

vrijdag 17 mei 2019

Ben je genoeg of teveel besuikerd?

Suiker heeft een slechte naam. Maar is dat terecht? Enkele feitjes op een rij.- De naam suiker is via het Arabisch ontleend aan het Sanskriet-woord 'sjarkara'.

- Suiker is nodig voor je lichaam, Glucose wordt omgezet in energie, waardoor je kunt denken en bewegen. Maar teveel is niet gezond.  

- We eten 44 kilo suiker per persoon per dag, blijkt uit het laatste onderzoek van de RIVM uit 2010.   Dat komt neer op 122 gram per dag: zo'n 30 suikerklontjes. 

- 26 kilo van bovenstaande 44 kilo - dus meer dan de helft - bestaat uit toegevoegde suikers: zoethouders die verstopt zitten in producten. 

- Schuilnamen voor suiker zijn bekende namen als glucose, stroop en dextrose. Minder bekend zijn melasse, turbinado en gula djawa. 

- Alles wat eindigt op -ose, -siroop of - stroop is waarschijnlijk een vorm van suiker. 

- In Nederland wordt de meeste suiker gewonnen uit de suikerbiet. Een biet met een gemiddeld gewicht van 865 gram bevat zo'n 150 gram suiker oftewel 35 suikerklontjes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert mannen maximaal 60 gram per dag te eten, vrouwen krijgen het advies maximaal 50 gram te eten. 

Bron: KRO-NCRV-Vertel, voorjaar 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.