Translate

zaterdag 18 mei 2019

Durf een beetje ongelukkig te zijn in onze leukigheidsmaatschappij

We leven in een leukigheidsmaatschappij. Daarin is er geen plaats voor de mindere kanten van het bestaan. Facebook geeft er een fraai beeld van en wordt daarom niet voor niets 'feestboek' genoemd. Slechts de mooie momenten in het leven worden gedeeld. De illusie, dat het leven maakbaar is, wakkert het verlangen naar geluk tot ongekende hoogte aan.

Recht 
Maar psychiater Dirk De Wachter stelt bij dit alles een vraagteken. Er is niks mis mee met gelukkig zijn. Er is iets mis met het ontkennen van ongeluk. Het aardse leven is af en toe een beetje verdrietig. Soms sterft er iemand of wordt er iemand ziek. Soms heeft u ruzie met uw geliefde. Dat is ook het leven. Mensen die iets vervelends meemaken hebben het recht zich niet goed te voelen. Ik pleit ervoor om ook een beetje ongelukkig te durven zijn.

Ongelukkigheden delen
Laat jezelf zien. Duw vervelende gevoelens niet weg, maar praat erover. Dat is verbindend. Als we onze ongelukkigheden met elkaar delen, kunnen we een beetje elkaars psychiater zijn.

Gewone leven
Richt je niet te veel op kicks en genot. Maar probeer voldoening te halen uit de gewone, dagelijkse dingen. Een boekje lezen, een wandeling maken. We staan er te weinig bij stil dat het gewone leven ook best mooi kan zijn. En dat het gewone leven dus genoeg is.

Bekijk
* TV: Kruispunt met psychiater Dirk De Wachter/zondag 19 mei 2019/ NPO2/ KRO-NCRV/ 23.15 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.