Translate

zaterdag 8 juni 2019

Gamen in plaats van buiten spelen

Vijftien procent van de kinderen speelt nooit buiten. Vooral hoogopgeleide ouders uit de Randstad krijgen hun kroost niet naar buiten.


Dat blijkt uit representatief onderzoek van Jantje Beton dat gisteren is verschenen. Hoe hoger de opleiding van de ouders, hoe minder hun kinderen buitenspelen. Kinderen spelen liever binnen, met name om te gamen. Met als gevolg dat er ook nauwelijks speelmaatjes in de buurt te vinden zijn.

Schrikbarend
Jantje Beton - een goed doel dat kinderen stimuleert meer buiten te spelen - vindt de bevindingen zorgelijk. Dat kinderen tussen de 4 en 14 jaar minder buitenspelen blijkt al jaren, maar dat 1 op de 7 altijd binnen zit is nieuw. ,,We vinden deze cijfers schrikbarend. We wisten wel dat sommige kinderen weinig buitenspelen, maar nooit...”, brengt directeur Dave Ensberg-Kleijkers uit.

Niet genoeg tijd
Vooral hoogopgeleide ouders in de Randstad hebben grote moeite om hun kinderen naar buiten te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat de ouders niet genoeg tijd hebben om hun kinderen actief aan te moedigen om naar buiten te gaan. Bovendien laten zij hun kinderen vaak zelf bepalen of en hoe lang ze buitenspelen. ,,We zien dat deze ouders beschermender zijn over hun kind en zelf weinig buitenspeelden toen ze jong waren. Als je zelf die ervaring niet hebt, moedig je je kind minder aan”, aldus Ensberg-Kleijkers.

Bron: AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .