Translate

zondag 9 juni 2019

Zonder de Russen was D-day hoogstwaarschijnlijk geen succes geweest

Afgelopen donderdag werd in Normandië de 75ste verjaardag van de geallieerde invasie herdacht. Het werd een feest van herinnering, groots gevierd door de kanjers van ‘de vrije wereld’. President Macron had de bevrijders van toen in hun huidige gedaantes uitgenodigd: de Amerikaan Trump, de Brit May en de Canadees Trudeau. Sylvain Ephimenco schreef er in Trouw van gisteren een column over. Hierna volgt een deel. 


Collage over het Oostfront, gepubliceerd in Wikipedia
Wat iedereen ook zag was de afwezigheid van de Rus Poetin: zorgvuldig ontbrekend op de lijst genodigden. Natuurlijk was er op 6 juni geen Rus in Normandië te bekennen, want Russen vochten aan het Oostfront tegen de nazi’s. Maar als de Russen, ondanks enorme verliezen, niet driekwart van de Duitse divisies hadden beziggehouden, was D-day hoogstwaarschijnlijk niet succesvol geweest. Dat weet iedereen, van historici tot politici. Voor de 70ste herdenking in 2014 was Poetin wel (door president Hollande) uitgenodigd.

Catastrofale herschrijving
Ik heb donderdag, terwijl de herdenking in volle gang was, regelmatig naar de Russische tv-zender Russia Today gekeken. Je kon daar de hele dag een zinderende frustratie proeven. Het cijfer dat eindeloos werd herhaald was 27. Het sloeg op de 27 miljoen doden die Rusland telde om Duitsland te kunnen verslaan. De mantra van RT werd door woordvoerster van de Russische diplomatie Maria Zakharova duidelijk verwoord: de ontkenning van de Russische opoffering en inbreng om de nazi’s te verslaan ‘is een catastrofale herschrijving van de geschiedenis’.

Nu wil ik best geloven dat Vladimir Poetin een boef is die verkiezingen in het buitenland manipuleert, dissidenten laat vergiftigen, de dood van vakantiereizigers op zijn geweten heeft. Ik weet ook dat president Macron hem als mentor ziet van alle Europese populisten, van de Italiaan Salvini tot de Française Le Pen, in de woorden van Macron, de lepra.

Maar die 27 miljoen zijn niet gestorven voor de mooie ogen van deze nieuwe tsaar. Een ereplek voor Rusland was niet meer dan normaal en zelfs broodnodig geweest. En Rusland, hoe je het wendt of keert, wordt door Poetin vertegenwoordigd. De Franse historicus Peschanski zei het zo: “Poetin niet uitnodigen, is een manier om een heel volk te vernederen.”

Link
* De volledige column van Ephimenco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .