Translate

zaterdag 6 juli 2019

Wetenschappelijke website over Jeukeikenprocessierups gelanceerd

Ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding ervan en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest worden sinds donderdagavond door wetenschappers en experts beantwoord. 



Daarvoor heeft het Kennisplatform Processierups in opdracht van het ministerie van Natuur de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.

Jeukbulten
Nederland wordt in de greep gehouden door de massale aanwezigheid van de jeukrups. Er zijn veel mensen met klachten, zoals jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen, ook bij dieren. Deskundigen, huisartsen en GGD's worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan.

Website gericht op verschillende doelgroepen
De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis. Per doelgroep zijn vragen en antwoorden bij elkaar gezet. Doelgroepen zijn niet alleen patiënten, maar ook onder andere organisatoren van evenementen, gemeenten, recreanten en boeren. De laatste groep moet bijvoorbeeld weten dat hooi dat onder een besmette eikenboom is geoogst niet meer bruikbaar is. Gewassen uit moestuinen onder dergelijke bomen zijn niet meer eetbaar.

Gebrek aan betrouwbare informatie
"Er gaan allemaal verhalen rond die niet kloppen en die voor gezondheidsrisico's kunnen zorgen. Het ontbrak tot nu toe aan een betrouwbaar informatiepunt", aldus Van Vliet.

Dennenprocessierups komt er aan
Het kennisplatform gaat ook onderzoek doen naar de verspreiding van de rups en adviseren over de aanpak van het plaagdier. Van Vliet: "En hou er rekening mee dat de dennenprocessierups aan de grens met België staat. Die komt ook en heeft nog meer brandharen."

Bron: ANP en diverse kranten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .