Het was de laatste weken inderdaad zulk somber en regenachtig weer, dat je er sikkeneurig van werd. Bent u daarnaast nog erg moe of hebt u moeite om u te concentreren? Hebt u grote behoefte aan calorierijk voedsel? Komt daar nog somberheid bij en komen deze klachten ieder winterseizoen weer terug?
Dan is er een kans dat u aan winterblues of zelfs een winterdepressie lijdt. Het consumentenprogramma
Radar geeft daarom 3 tips om zo'n winterdepressie te voorkomen.
In zomer geen lastYbe Meesters is klinisch psycholoog en is verbonden aan de Winterdepressiekliniek van de Universiteit van Groningen. Hij is er heel duidelijk over: "De klachten verdwijnen weer als het langer licht wordt. Kenmerkend is dat de patiënten in de zomer nergens last van hebben."
Last van winterbluesDe Winterdepressiekliniek in Groningen bestaat al sinds begin jaren negentig. Jaarlijks worden in deze kliniek 200 tot 300 patiënten behandeld. Dan zijn er natuurlijk ook nog behandelingen op andere plekken in het land.
In ieder geval lijdt 3 procent van de Nederlanders aan een winterdepressie en veel meer Nederlanders(8 procent) heeft last van een winterblues, dat is een mildere vorm. Bij een winterblues heb je ook behoefte aan meer slaap en voel je je lusteloos, maar je omgeving hoeft niet eens te merken dat je ergens last van hebt. "De winterblues-patiënten zélf hebben er het meeste last van", legt Meesters uit. "Bij een winterdepressie komen mensen vaak kilo’s aan, kunnen ze suïcidaal raken en slapen ze soms wel vier tot zes uur extra per etmaal."
Gebrek aan zonlichtGebrek aan zonlicht speelt de belangrijkste rol bij het ontstaan van een winterdepressie. In 1984 is de eerste studie hieromtrent verricht en daaruit bleek dat het toedienen van extra licht helpt. "Waarom dat helpt, weten we nog steeds niet. Wel is duidelijk dat vrouwen gevoeliger zijn voor een winterdepressie dan mannen. Toen we met deze therapie in de jaren negentig begonnen, gaven we de mensen gedurende drie uur per dag licht met een intensiteit van 2,5 duizend lux. Tegenwoordig hebben we de intensiteit van het licht verhoogd en kunnen de patiënten volstaan met een sessie van een half uur tot drie kwartier. Dat is dus al een enorme verbetering."
Moet je je lampen aanzetten?Het is een goed idee om in het huis meer lampen aan te doen. Dat kan al helpen. Het gaat dan niet om schemerlampen, maar om lampen die wat feller licht geven. Wanneer je een speciale lamp aan wilt schaffen, adviseert Meesters om dat via een deskundige te doen. Er zijn lampen beschikbaar in de handel, maar een behandelaar kan jou het beste adviseren over de lamp die voor jou het meest gunstig is. De lampen moeten geen ultraviolet uitstralen, want dat kan het netvlies stuk maken.
Een zonnebankkuur als oplossing?Is de zonnebank een goed middel tegen winterdepressie? "Nee", zegt Ybe Meesters, "Want het licht moet op het netvlies vallen. Bij een zonnebank moet je dopjes op de ogen doen, omdat het hier gaat om ultraviolet licht. Wel kunnen mensen zich beter gaan voelen omdat ze rust ervaren, een psychologisch effect. Het kan ontspannend werken”.
Helpt vitamines slikken?Volgens Ybe Meesters heeft iedereen die boven de 38 graden noorderbreedte woont in de winter minder vitamine D dan 's zomers, doordat er minder zonlicht is. Tot nu toe heeft echter geen enkel onderzoek uitgewezen dat extra vitamine D slikken je depressie doet verdwijnen.
Drie tips om een winterdepressie te voorkomen1) Verblijf zoveel mogelijk in het licht! Ga wandelen, fietsen of drink je koffie eens in de buitenlucht. Het daglicht in de ochtenduren is intensiever licht dan later op dag. En buiten zijn is altijd beter dan binnen zijn. Hoe grijs het weer ook is, het daglicht is altijd intensiever dan kunstlicht.
2) Regelmaat helpt! Vooral in het slaappatroon is het belangrijk om daar regelmaat in aan te brengen. En niet gaan slapen tussen 8.00 en 20.00 uur!
3). Sommige mensen kunnen letterlijk de klok er op gelijk zetten, wanneer ze een winterdepressie krijgen. Voor die mensen is het aan te raden om hun vakantie in die periode op te nemen en dan naar een land te gaan waar veel licht is.
Bron: Radar