Voor de hooligans onder de boeren is er de benaming 'koeligans'.
Tweet van taalkundige Wim Daniëls
Voor de hooligans onder de boeren is er de benaming 'koeligans'.
Tweet van taalkundige Wim Daniëls
Onze Taal over Tractor:
‘Tractor’ is begin 20e eeuw uit het Engels overgenomen. In oorsprong is het Latijn: letterlijk betekent het ‘trekker’ (het hoort bij ‘trahere’: ‘trekken’). Bij ons is ‘trekker’ sinds de jaren 1930 in gebruik als (iets informeler) synoniem van ‘tractor’.
Wim Daniëls over boeren:
Het woord 'boer' is afgeleid van 'buur'. Boeren zijn buren. De Etymologiebank schrijft: 'Degenen die op het platteland elkaars buren "medebewoners" waren, waren vanuit het gezichtspunt van de stedelingen "landbouwers", vandaar de betekenisontwikkeling.'
De Tweede Kamer telt inmiddels 21 (!) fracties, het grootse aantal ooit.
Maar dat is volgens de oprichters van de nieuwe partij PPD niet voldoende. Want alle doelgroepen worden nog niet door deze partijen vertegenwoordigd. Vandaar, dat zij in een uitzending leden werven voor hun nieuwe partij.
21 fracties
De huidige fracties in de Tweede Kamer zijn:
1 VVD
2 D66
3 PVV
4 CDA
5 SP
6 PvdA
7 GroenLinks
8 Forum voor Democratie
9 PvdD
10 ChristenUnie
11 Volt
12 JA21
13 SGP
14 DENK
15 50PLUS
16 BBB
17 BIJ1
18 Fractie Den Haan
19 Groep Van Haga
20 Lid Omtzigt
21. Lid Gündoğan
Uitzending
Bekijk de uitzending van de PPD, waarin door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester van de PPD wordt uitgelegd, wat de doelstellingen zijn van deze nieuwe partij.
Op een quad door de woestijn in Dubai racen is leuk, net als kajakken in de wateren van het Shell Key Preserve in Florida. Maar volgens reizigerswebsite Tripadvisor kan geen activiteit tippen aan een rondvaart door de Amsterdamse grachten.
De rondvaart met open boot is bij de Travelers Choice Awards uitgeroepen tot ‘beste algemene ervaring ter wereld’. Het racen met een quad door de woestijn in Dubai staat op de tweede plek, een tour langs de noordkust van Honolulu (de hoofdstad van de Amerikaanse staat Hawaï) completeert de top drie.
Reizigerservaringen
Triapdvisor zegt de lijst samen te stellen op basis van reizigerservaringen tussen 1 mei 2021 en 30 april van dit jaar. De rondvaart door de Amsterdamse grachten is volgens Tripadvisor een manier om ‘de schoonheid van Amsterdam te ervaren’. ‘Passeer het Anne Frank Museum, de Jordaan, het woonbotenmuseum, het Leidseplein, Rijksmuseum, de Duif en zo veel meer,’ valt te lezen op de website.
Drukte in de stad
Of de gemeente blij is met deze eerste plek valt te bezien. In het nieuwe coalitieakkoord zijn namelijk plannen aangekondigd om het aantal toeristen in de stad juist in te dammen. In 2019 boekten 18,4 miljoen bezoekers een overnachting in Amsterdam. Volgens een recente prognose van de afdeling Onderzoek en Statistiek kan dit aantal in 2024 oplopen tot ruim 23 miljoen toeristenovernachtingen.
Top 10
De Top 10 beste ervaringen zijn volgens Tripadvisor:
1. Rondvaart door de grachten - Amsterdam
2. Quadtour, zandsurfen en kamelentocht door de woestijn - Dubai
3. Tour langs de noordkust van Honolulu - Hawaii
4. Jeepsafari en duik in Natural Pool - Aruba
5. Kajaktour door het Shell Key Preserve - Florida
6. Incatrail naar Machu Picchu - Cusco, Peru
7. Food Walk - Reykjavik, IJsland
8. Riviercruise over de Theems - Londen
9. Raften - Brotas, Brazilië
10. Stad- en Beatles-tour - Liverpool, Verenigd Koninkrijk
Bron: AD
Hoe lang deed men omstreeks het jaar 1500 over een reis van Rosmalen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Of van Oldebroek naar Zwolle? Of van Breskens naar Vlissingen?
Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag nu eenvoudig te beantwoorden.
Routeplanner
Een online routeplanner laat zien welke wegen men moest nemen en hoe lang de reis duurde. De routeplanner bestrijkt Noord-Europa, van de Noordzee tot de Wolga.
Bekijk en lees meer:
* Routeplanner rond 1500
* Lees meer over deze routeplanner op Historiek.net
Je ziet het nogal eens: tuinen, die voor zo'n honderd procent betegeld zijn. Meestal geen lust voor het oog en heel slecht voor de afvoer van het regenwater en voor het milieu in het algemeen.
Op Twitter is een account @onderhoudsarmoe, dat beelden van deze asfaltering van de tuinen in beeld brengt.
Leven
De man achter de account wil anoniem blijven. In het dagblad Trouw zegt hij: "Tegeltuinen zijn symptoom én een oorzaak van afnemende biodiversiteit. Dat klinkt saai, of als een linkse hobby, maar het gaat om eten, drinken en zuurstof. De voorwaarden om te leven, zeg maar".
Hij heeft er begrip voor, dat veel mensen niet op hun vrije dag hun tuin willen bijhouden, maar vindt dat geen reden tot deze asfaltering. "Eefje Peddemors (@tuinierhier op Instagram) is de eerste ambassadeur van Onderhoudsarmoe en heeft een geheel eigen kijk op onderhoudsarm Ze laat zien, dat een écht onderhoudsarme tuin juist groen is".
Een eigen boekenkoninkrijkje in je tuin: de bibliotheek-aan-huis is populair. Op 11 juni is het daarom tijd voor een Dag van de Minibieb.
Het dagblad Trouw publiceerde er een artikel over met foto's van mooie, originele modellen van zulke biebs. We citeren.
Vrolijkmakend
De minibieb is een bekend en vrolijkmakend initiatief om de ontlezing tegen te gaan. Steeds meer mensen willen wel zo’n huisbieb in de voortuin. Tijdens een (stads)wandeling kom je de kleine boekenkastjes overal tegen. Je kunt je eigen boeken naar de minibieb brengen, die omruilen voor een pareltje dat je na lezing weer bij een andere bieb in iemands voortuin deponeert.
Eindeloos
Mocht het een droom zijn om ook zo’n gezellig, kneuterig kastje voor het huis te hebben staan: zoek ter inspiratie vooral eens op de hashtag #minibieb op Instagram. De mogelijkheden blijken eindeloos: in elkaar getimmerde creaties in alle vormen en maten, oude nachtkastjes waar glazen deurtjes in zijn gezet en hier en daar zelfs een voormalige telefooncel of koelkast (‘koele boeken!’).
Eigen stijl
Soms ook voorzien van een geschilderde tekst: Ons boekenhuuske, Leutje Bieb, Uitgelezen kans of: Zoek, deel, ruil, kies, pak, lees en verwonder. Net als ieder mens is ook iedere minibieb uniek, en dat is af te lezen aan de stijl. Bij de een staan de boeken kriskras door elkaar op een verzakt plankje, de ander heeft de boeken keurig netjes op kleur en categorie gesorteerd.
11 juni: Dag van de Minibieb
En dit is nog niet alles. Zaterdag 11 juni 2022 is de Dag van de Minibieb in Nederland. Een soort open dag: de deelnemende biebs zijn feestelijk versierd, en de eigenaren organiseren activiteiten rondom hun kleine koninkrijk. Voorlezen voor kinderen, of een extra boekenruil-actie.
Kaart
* Kijk op deze kaart welke minibiebs je waar kunt vinden, of meld je eigen boekenkastje aan
Schiermonnikoog heeft de titel Fietsgemeente 2022 gewonnen! Dit werd recent bekendgemaakt op het Nationaal Fietscongres in Enschede.
Maar is Uw gemeente ook fietsvriendelijk? De Fietsersbond zocht het uit.
Schiermonnikoog
Het fietsnetwerk op Schiermonnikoog springt er dus echt uit, in vergelijking met andere gemeenten. Het zit logisch in elkaar en is herkenbaar. Dit zorgt ook voor een goede beleving van het fietsen, prettig en afwisselend. Maar bovenal ook veilig en goed voor jong en oud. Of je nu 8 bent of 80 op Schiermonnikoog fiets je veilig en met veel plezier. Kortom een gemeente vol fietsgeluk.
Uw gemeente?
Ben je benieuwd hoe jouw gemeente heeft gescoord volgens fietsers?
* Bekijk de landkaart hier
Twijfelt u aan een website of link? Via ScamCheck controleert u of de site misschien onveilig is.
Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org lanceerden eind mei de ScamCheck. Hiermee willen de organisaties internetten veiliger maken.
Werkwijze ScamCheck
De ScamCheck staat op de website Veiliginternetten.nl Gebruikers kunnen hier een link plakken in de zoekbalk. Het programma controleert daarna hoe betrouwbaar de link is. Aan de hand van verschillende bronnen krijgt de link een betrouwbaarheidsscore.
Een onbetrouwbare webwinkel zou er bijvoorbeeld een kunnen zijn die net een week oud is en al 300 positieve reviews toont, in combinatie met andere kenmerken. Zo kan de bezoeker zelf bepalen of hij iets wil kopen bij een webwinkel of liever verder surft.
Bron: Seniorweb
Musturbeert u ook veel? Grote kans van wel! En nee, we hebben het hier niet over seksuele handelingen, maar over iets heel anders. Libelle legt het uit. We citeren.
Musturberen is een term uit de Amerikaanse psychologie. Het staat voor jezelf continu te veel druk opleggen. Je moet heel veel van jezelf, en dan moet je het ook nog eens allemaal perfect doen.
Musturberen
Het fantastisch doen op je werk, een goede moeder zijn, een goede echtgenote zijn, er altijd tiptop uitzien, meerdere keren per week sporten, een opgeruimd en smaakvol huis hebben: alles moet perfect zijn. Herkenbaar?
Mentale overbelasting
We leggen onszelf heel hoge eisen op, en dat kan zorgen voor mentale overbelasting. Het hangt nauw samen met perfectionisme. De term musturberen werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis in de vorige eeuw. Dus ja, het is van alle tijden, maar in de tegenwoordige tijd moeten we óók nog eens een perfect plaatje op social media neerzetten. Het is allemaal wat!
Gevolgen van musturberen
De gevolgen van musturberen zijn niet best. Zo kampen mensen die dit regelmatig doen vaak met negatieve emoties zoals stress, vermoeidheid, onzekerheid, angst en schuldgevoelens. Een burn-out kan hierdoor op de loer liggen.
Onderzoek in België
In ons buurland België is onderzoek gedaan naar musturbeergedrag onder Vlamingen. Wat bleek? 9 op de 10 doen het, maar liefst twee keer per week. 4 op de 5 ervaart hierdoor bovengenoemde negatieve emoties. En het zijn de vrouwen die meer musturberen dan mannen. 50 procent doet het, tegenover 31 procent van de mannen.
Wat kun je eraan doen?
Ben jij een musturbeerder? Tijd om er wat aan te doen! Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van je musturbeergedrag. “Wie last heeft van musturberen kan zijn of haar perspectief veranderen om uit die dwingende gedachtencirkel te komen. Breng al je ‘moetjes’ in kaart, en probeer te achterhalen of ze echte musts zijn. Wie weet is het meer een kwestie van willen. Of van níet willen”, aldus Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van het Helan Ziekenfonds tegen HLN.
Ook een nuttige functie
“Er is zeker geen kant-en-klare oplossing voor iedereen. Want er zijn ook mensen die van musturberen houden”, zegt Lynn. “Moeten heeft ook een nuttige functie: het zorgt voor regels, normen en waarden.”
Moeten versus willen
“Er zijn sowieso verplichtingen waar we niet onderuit kunnen. Dat valt nooit uit te sluiten en maakt dat onze maatschappij draait. Maar te veel moeten, zorgt voor een te hoge druk bij jezelf. Dat kun je beter veranderen. Dat kan door oprecht gemotiveerd te raken om bijvoorbeeld jouw loopschoenen aan te trekken. Op die manier hou je de dingen ook langer vol: als je niet móet, maar wíl lopen.” Minder moeten en meer willen, dus!
Ik hou het allermeest van een gewone bruine boterham
Met boter, kaas of plakjes van een beest