Naar beginpagina:

dinsdag 16 juli 2013

De Bikini

Het is hartje zomer en prachtig strandweer. Dus publiceert het dagblad Trouw - European Newspaper of the Year! - in haar zomerse bijlage Zomertijd een informatief artikel over de bikini. We citeren een deel ervan. Leuk en Informatief!


Grieken en Romeinen
Louis Réard, de gedoodverfde vader van de bikini, beleefde tijdens het vrijgevochten decennium - toen het keurige badpak helemaal passé was - zijn finest hour. De Fransman presenteerde reeds in 1946 in Parijs zijn 'uitvinding', die we bewust tussen aanhalingstekens plaatsen. Op Griekse fresco's en Romeinse mozaïeken zijn namelijk al sportende vrouwen te zien die bikini-achtige outfits dragen.

Atol met kernproeven
Réards ontwerp was voor die tijd heel gedurfd. Het van een krantenprint (!) voorziene broekje en bovenstuk had hij vernoemd naar het atol Bikini, onderdeel van de Marshall-eilanden, waar de Verenigde Staten dat jaar kernproeven hielden. De weinig smaakvolle gedachte erachter: ook zijn geesteskind zou inslaan als een bom. Daarvoor moest Réard wel nog even geduld oefenen. Het antwoord op het tot dan toe gangbare tweedelig badpak, dat navel en heupen bedekte, was voor velen een brug te ver in de preutse jaren veertig.

Praktisch
Naar verluidt waren de beweegredenen van Louis Réard - van huis uit ingenieur - om te komen met 'het kleinste badpak ter wereld' puur praktisch geweest. Aan de stranden van Saint Tropez had hij vrouwen verwoed hun deux- pièces zien oprollen om zo bruin mogelijk te worden, en die wilde hij een handje helpen. Onder de oppervlakte speelde er meer. Réards revolutionaire vinding paste bij een zekere hang naar hedonisme in het na-oorlogse Frankrijk, een verlangen naar de lichte kant van het bestaan. De bikini, die we associëren met zon, zee en vrije tijd, is het symbool daarvan.

Brigitte Bardot
En zo kunnen we die bikini ook zien als een voorzichtig begin van de bevrijding van de vrouw. Die werd belichaamd door de Franse filmster Brigitte Bardot, de belangrijkste pleitbezorgster van het nieuwe kledingstuk. Begin jaren vijftig droeg ze al een weinig verhullend strapless exemplaar in haar tweede film, 'Marina, la fille sans voil'. Maar de grote doorbraak kwam vier jaar later met het legendarische 'Et Dieu créa la femme', een film die een vrije leefstijl voor de vrouw etaleerde. BB danst in de film de sensuele mambo, rijdt met wapperende haren in open auto's én zonnebaadt onbekommerd aan de stranden van Saint Tropez. Het Vaticaan, dat in 1964 de bikini in katholieke landen liet verbieden, sprak zijn afkeuring uit over de scènes. Maar het hielp allemaal niet: Bardot werd de meest geïmiteerde vrouw van haar tijd.

Ruim 60%
De bikini blijft onverminderd populair, zo blijkt uit recente cijfers van de brancheorganisatie voor ondermode. Ruim zestig procent van de Nederlandse zonnebaadsters geeft er nog altijd de voorkeur aan.

Link
* Het volledige artikel 'De bikini' uit dagblad Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .