Knabbelende visjes die de dode huidcellen van je handen en voeten eten zodat je daarna een mooie en gladde huid krijgt. Het is de nieuwste rage op het gebied van beautybehandelingen.
België: verbieden
De Hoge Gezondheidsraad in België heeft deze 'fish pedicure' bestudeerd en concludeert dat ‘het gebruik van vissen voor cosmetische doeleinden slechts een beperkt effect heeft en eerder past binnen de zoektocht naar bijzondere belevingen. Er bestaat dus geen enkele gegronde wetenschappelijke reden om een praktijk te rechtvaardigen die voor de vissen een bron van stress betekent’. En verder:
'Gezien het weliswaar kleine maar niet te verwaarlozen infectierisico en de niet bewezen effectiviteit adviseert de Hoge Gezondheidsraad aan de overheid om fish-therapy te verbieden.'
Engeland: ook negatief
Naast België, kwam de Health Protection Agency in Engeland in 2011 ook met een negatief advies en stelden een aantal veiligheidsmaatregelen voor die minimaal gevolgd moeten worden.
Duitsland, Frankrijk, USA en Canada
In Duitsland legde de overheid strenge eisen op waaronder: de schriftelijke toestemming van de patiënt, het bewijs dat de patiënt geen hepatitis B of C of HIV heeft en niet gekoloniseerd is door vermelde bacteriën. In Frankrijk moet de persoon die voor de dieren in de onderneming verantwoordelijk is een bekwaamheidsttest hebben gedaan. Vispedicure is verboden in een reeks Amerikaanse staten en Canadese provincies en gebieden. Het verbod van de staten is gebaseerd op de volgende punten: het materiaal kan niet ontsmet worden en vissen zijn verboden in schoonheidsinstituten en er wordt geen rekening gehouden met het dierenwelzijn. De dieren worden uitgehongerd zodat ze de huidschilfers zouden opeten.
Geen regels in Nederland
In Nederland bestaat er ook geen specifieke regelgeving voor 'fish pedicure'. Vispedicure wordt vaak aangeraden voor mensen met een huidaandoening zoals psoriasis en eczeem. Dermatoloog Bing Thio raadt vispedicure voor mensen met eczeem juist af. Vissen zouden namelijk virussen kunnen overdragen van de ene voet naar de andere. Hoogleraar Dierfysiologie Gert Flik waarschuwt daarnaast voor schimmels die moeilijk te bestrijden zijn. Daarbij is het welzijn van de vissen volgens Flik in het geding. De vissen worden te hongeren gezet zodat ze aan voeten en handen gaan knabbelen.
Radar
Het consumentenprogramma Radar besteedde recent aandacht aan de Fish Spa.
Bekijk
* Fish Spa - TROS-Radar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .