Volgens recent onderzoek zijn de Zeeuwse stranden de schoonste van Nederland. Ze worden echter bedreigd door het mogelijk vrij komen van mosterdgas, dat na de Eerste Wereldoorlog door de Belgen en de Engelsen voor de kust van de badplaats Knokke is gedumpt. Mosterdgas veroorzaakt bij aanraking o.a. ernstige brandwonden.
In zee gestort
Na de Eerste Wereldoorlog is voor de kust van Knokke door de Engelsen en de Belgen minimaal 35.000 ton ammunitie in zee gestort. Andere bronnen wijzen op 50.000 tot 200.000 ton. De dumpplaats is een zandbank 'De Paardenmarkt' die tussen de 300 en 1.500 meter uit de kust van Knokke Heist / Duinbergen ligt, op ongeveer 2 kilometer van de oostelijke strekdam van Zeebrugge. De schattingen van de hoeveelheid gifgas uit de granaten, voornamelijk mosterdgas, lopen uiteen van 500 ton tot 1.100 ton.
Doorroesten en lekken
Over de toestand van de granaten is echter nogal weinig bekend. De verwachting is dat, als granaten doorroesten, er grote aantallen tegelijkertijd zullen gaan lekken waardoor mogelijk grote hoeveelheden gifgas in een korte periode vrijkomen. Gezien de heersende zee- en getijdenstroom is het niet uitgesloten dat gif ook op Nederlands grondgebied en met name de Zeeuwse stranden terecht zal komen.
(laatste nieuws) Meer gifgassen dan gedacht (november 2013)
Uit een nieuw onderzoek van het Bestuur van Zeewezen blijkt dat de restanten van de granaten uit de Eerste Wereldoorlog voor de Belgische kust veel meer giftige gassen bevatten dan aanvankelijk werd gedacht. Tot nu toe werd aangenomen dat slechts een derde van de 'dumpsite' voor de kust van Heist en Zeebrugge met gifgasgranaten werd ingenomen. Maar Luc Vandeweyer van het Rijksarchief en Tine Missiaen van de Universiteit Gent ontdekten dat de gedumpte munitie "hoogstwaarschijnlijk vrijwel volledig uit gifgasgranaten bestaat". Volgens de overlevering zijn kort na de oorlog op een zandbank bij Heist 35.000 ton ongebruikte granaten gedumpt. Twee derde gewone munitie en een derde gifgas, werd altijd gedacht. "Deze cijfers zijn op drijfzand gebouwd", aldus zeggen de onderzoekers op deredactie.be. Want uit de documenten die Vandeweyer en Missiaenen onderzochten, blijkt dat gewone granaten aan land in kuilen tot ontploffing werden gebracht. "De chemische munitie daarentegen werd niet vernietigd om verspreiding van giftige dampen te voorkomen."
Lees meer
* Gevaarlijke erfenis uit de Eerste Eereldoorlog: gifgasgranaten gedumpt in de Noordzee bij Knokke
* 'Bommenkerkhof onder Noordzee opruimen kan wel'
* Duurzame oplossing voor gifgasstort in Noordzee veraf
* Bommenkerkhof voor kust gevaarlijke dan gedacht
Lees ook
* Schoonste stranden van Nederland liggen in Zeeuws-Vlaanderen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .