Naar beginpagina:

vrijdag 25 oktober 2013

Einde aan jeukend en stinkend gipsverband

Een jeukend en stinkend gipsverband, dat was wat miljoenen mensen decennialang moesten verdragen wanneer ze een arm of been hadden gebroken. Maar dankzij een nieuwe 3D-printtechniek, die een gipsverband ontwikkelde dat kan worden geventileerd (zie foto), is het einde van die ellende nu in zicht.


Voordelen
Gemaakt van glasvezel en daardoor licht en ijzersterk tegelijk. De structuur van het membraan is dichter op de plaats van de breuk. Zo krijg je optimale ondersteuning. Door de ‘spinnenwebstructuur’ perfect ventilerend: geen last meer van vervelende geur, jeuk of huidirritaties. Dun: past perfect onder een kostuum of trui.  Herbruikbaar. Waterdicht.

Nadelen
Duur voor ziekenhuizen: ze moeten 3D-scanner en -printer aankopen. Redelijk duur voor de patiënt: een Cortex voor de onderarm zou zo’n 66 euro kosten. Niet geschikt voor spoeddiensten: met de huidige 3D-printers duurt het enkele uren om de Cortex uit te printen.

Meer informatie
* Tijdperk van stinkend gips ten einde

1 opmerking:

  1. Zeer interessant om te lezen omdat ikzelf hier momenteel met gips om mijn voet zit ivm gebroken hak. Ik kan mijn voet niet wassen en de tenen steken te weinig buiten het gips uit dus ga maar na. Daarnaast vervelt mijn gekwetste voet dermate en je kunt hier niet echt iets mee.
    Het eerste,zware, gips gaf ook veel irritatie , jeuk, etc. daardoor weer aan het denken geslagen en de vraag komt boven; waarom geen geperforeerd gips ??? met gaatjes ter grootte van plm.
    10 eurocentstuk.
    In het verleden (1996) heb ik vanwegen een flinke knieblessure een soort van witte kunststof "spalk" aangemeten gekregen die eerst in een soort öven/magnetron"werd gedaan om vervolgens zacht te worden en vormbaar om mijn been heen.
    Toen het afgekoeld/gedroogd was werd deze kunststof/ schuimen spalk hard en stijf ; toch was deze zeer licht in gewicht en half open. Je zou deze spalken bij fabricage al direct kunnen perforeren met redelijke gaten voor beluchting etc. Lijkt mij voordeliger dan de 3-D uitvoeringen, hoewel dit er zeker aan gaat komen. Helaas productie gaat nog te langzaam..

    Toch de moeite waard verder te ontwikkelen !!!


    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .