Naar beginpagina:

maandag 21 december 2015

Monopolie (Monopoly) spelen blijft onveranderlijk populair

Ik hou van monopolie spelen. De Cubanen ook, maar zij mochten dat lange tijd niet. Fidel Castro vaardigde namelijk na de revolutie direct een verbod uit en liet alle bestaande exemplaren zoveel mogelijk vernietigen. Ook in andere communistische landen werd het 'kapitalistische' Monopoly trouwens verboden. Maar de Cubanen mogen het sinds kort weer spelen, omdat de relaties met de 'imperialistische' Verenigde Staten zich aan het normaliseren zijn.



Heilig
Grappig is, dat de vooroorlogse versie van Monopolie (officieel heeft het de Engelse naam Monopoly) nog steeds heilig is, wat er ook in de Nederlandse grote steden sindsdien veranderd is. Zo ontbreekt bv. Maastricht nog steeds onder de steden. En een Europese versie mislukte grandioos. Alleen lokale of regionale versies willen soms in een kleine oplage nog wel eens aftrek vinden.

Eigen uitgave
Leuk is ook te lezen, hoe de maker van het spel aanvankelijk zijn vondst nergens kwijt kon.
Charles B. Darrow, een werkloze verwarmingsmonteur uit de Verenigde Staten, liet in 1934 het spel zien dat wij nu als monopoly kennen. Darrow ging naar de grote speelgoedfabrikant Parker Brothers om het spel te laten uitgeven, maar ze zagen er niets in. Darrow liet in 1934 (met hulp van een bevriende drukker) op krediet 5.000 spellen drukken om ze in warenhuizen in Philadelphia en New York te verkopen.

Multimiljonair
Die werden razendsnel verkocht. Een jaar later toonde Parker Brothers alsnog interesse. In het eerste productiejaar werden meer dan een miljoen exemplaren van het spel verkocht. De Britse speelgoedfabriek Waddingtons werd datzelfde jaar ook enthousiast, en zo ging monopoly de hele wereld rond. Charles B. Darrow stierf als multimiljonair.

Tactiek
Er bestaan de nodige tactische tips om Monopolie te winnen. Eén ervan luidt, dat je het beste zo snel mogelijk de straten Vreeburg, Biltstraat en Neude in Utrecht moet kopen en daar huizen en hotels op moet gaan bouwen. Want statistisch gezien zouden de spelers de meeste kans hebben, dat ze op één van die drie straten terecht komen. Of het waar is? We wachten op een wetenschappelijke studie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .