Naar beginpagina:

vrijdag 29 april 2016

Unieke woorden in de Oldebroeker streektaal

Gisteren kreeg ik per post het spiksplinternieuwe Woordenboek in de Oldebroeker streektaal toegezonden. Alle leden van de Oudheidkundige Vereniging 'De Broeklanden' krijgen het gratis, vandaar. Een rijk bezit, zeker als je - zoals ik - in Oldebroek geboren bent en het 'Oldebroeks' je eerste taal is. Pas daarna heb ik op de Lagere School (heet tegenwoordig basisschool!) het ABN geleerd.



Twee
Wat weer opvalt is, dat ook deze taal veel eigen woorden kent, die in het ABN niet voorkomen. Al bladerend kom ik steeds meer van die woorden tegen. Twee ervan heb ik al aan mijn kleinkinderen geleerd:
- talter: schommel ('mien opa had de touwn van de talter op ehangn an de balkn op de dele, zo kondn wie mooi dreuge taltern')
- sniestern: plassen ('veu da'k naor de karke gao, mu'k eerst altied efn sniestern')

Veel meer
Maar er zijn er veel meer. Zo maar een willekeurige greep uit het geweldig interessante boek:
- meizuuntien: madeliefje ('wat kan een meizuuntien toch mooi bleuin in 't veurjaor')
- kroanewaakn: wakker liggen ('ik heb haos de hele nach liggn kraonewaakn)
- grienderig: koud weer ('blief mar in huus, 't is zo grienderig')
- grienebieter: brombeer ('Jannes is nooit vriendelijk, 't is een grienebieter')
- nakend wiefien: primula ('een nakend wiefien is een vrogbleuend veurjaorsbluumpien')
- netalore: kortaangebonden persoon ('mijn breur Gait is soms zo'n netelore')
- noefeln: onduidelijk spreken ('kon de doemeneer niet bes verstaan, hij noefeln zo')

Uitdrukkingen
Het boek bevat ook speciale uitdrukkingen en zegswijzen. Ook weer een kleine greep:
- 'Weet je wat jammer is? As de koo in 't waoter poept, dan is de mas weg en 't waoter is bedörvn'
- 'Ie mutn neet zien hoeveule o'j wel op kunt, maar met hoe weinig o'j wel too kunt'
- 'Oons leevn is een winterpad, het is te dreuge of te nat'
- 'Krimpende wind en uutgaende vrouwn bint niet te vettrouwn'
- 'Een slakke en een haoze heb gelieke niej-jaor'.

Link
* Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden

donderdag 28 april 2016

Wat leert dit fietsfilmpje ons over ons brein?

Fietsen, dat verleer je niet. Of toch? Bekijk deze video waarin ene 'Destin' zichzelf het normale fietsen afleert en leert fietsen op een wel heel bijzonder exemplaar: met een stuur, dat precies omgekeerd werkt als normaal.


Afleren
Wat leert ons dit filmpje over ons brein? In ieder geval, dat het een wonderbaarlijk deel van ons menselijk lichaam is. En misschien ook wel, dat als we eenmaal iets hebben aangeleerd ons brein ook heel lui blijkt te zijn. Afleren is moeilijk. Een pad dat een paar keer gelopen is, slijt steeds verder in, kun je ook zeggen.

Doorzettingsvermogen
Loskomen van ingesleten patronen vereist veel creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar het kan wel, zoals dit filmpje illustreert. Ook wordt duidelijk dat bij kinderen de paadjes minder diep zijn en zij dus gemakkelijker leren. De video duurt zo'n 8 minuten.

Bekijk
* The Backwards Brain Bicycle - Smarter Every Day 133

woensdag 27 april 2016

Het Weer op Koningsdag 2016: code Oranje

 


Het wordt niet alleen de koudste Koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig, maar ook kouder dan de afgelopen kerstdagen, toen het op veel plaatsen 14 graden was.

 
 
 
 
 
Ook Leuk en Informatief:

dinsdag 26 april 2016

Tonnetje Steken in Eemnes is Koningsdagspel 2016

Het was uiterst spannend: wordt het Buikschuiven in Beneden-Leeuwen, Auto Rodeo in Rouveen of Tonnetje Steken in Eemnes? Deze drie spellen waren genomineerd voor de titel ‘Koningsdagspel 2016’.


Tonnetje steken in Eemnes
De afgelopen maanden heeft een speciale redactie de meest unieke spellen die tijdens Koningsdag worden gespeeld, geselecteerd en verfilmd. Uiteindelijk bleven afgelopen week bovengenoemde drie spelen over. 
Tonnetje Steken heeft uiteindelijk gewonnen en is daarmee hét Koningsdagspel 2016 geworden. Morgen, op Koningsdag, wordt Eemnes beloond met een een speciale versie van het spel. De Staatsloterij is de initiatiefnemer van deze jaarlijkse verkiezing.

Bekijk hoe het werkt
* Koningsdagspel 2016: Tonnetje steken

maandag 25 april 2016

Waarom je de eerste nacht in een ander bed nooit zo goed slaapt in

We gaan bijna allemaal graag op vakantie, maar de eerste nacht in een ander bed slaap je meestal onrustig. Daar blijkt een wetenschappelijke reden voor te zijn.


Onderzoek
Hoe zacht en gezellig dat nieuwe bed ook mag zijn, je slaapt nooit zo goed als in je eigen bed. Een recente studie van Brown University, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, kon daar nu ook een reden voor vinden. Ze lieten een aantal mensen overnachten in hun lab, die natuurlijk heel de nacht draaiden en keerden, en onderzochten intussen hun hersenactiviteit.

Beveiligingssysteem
Wat bleek? Eén hersenhelft (de linker) bleef 's nachts veel alerter dan de rechter hersenhelft. Dit effect werd ook al waargenomen bij dieren zoals walvissen, dolfijnen en vogels en functioneert als een soort nachtwaker. "We slapen in een nieuwe omgeving die we onbewust niet helemaal vertrouwen, en als we slapen zijn we het kwetsbaarst", aldus dr. Masako Tamaki, die het onderzoek uitvoerde. "Ons lichaam zet dan een soortement beveiligingssysteem op zodat we onze omgeving in het oog kunnen houden en gevaren kunnen detecteren." Met andere woorden: ons brein blijft half wakker om ons te beschermen.

Linkerhersenhelft
De onderzoekers kunnen (nog) niet verklaren waarom precies de linker hersenhelft waakzaam blijft, en niet de rechter. Wel konden ze vaststellen dat het effect alleen de eerste nacht in een vreemde omgeving plaatsvindt. Vanaf de tweede nacht slapen we dus gelukkig allemaal een stuk beter.

Bron: Het Laatste Nieuws

zondag 24 april 2016

Waar is de lekkerste patat te krijgen?

Mijn geliefde vrouw en ik houden van patat. Vandaar, dat we nogal eens een zakje leeg knabbelen. Onze appreciatie van de patat is meestal dezelfde. Zeker wat betreft de patatzaken in Amersfoort en Breskens. We kijken daarom ieder jaar uit naar de Friettest van het AD. Klopt het resultaat met onze bevindingen?


Niet eens en eens
Dit jaar is dat niet helemaal het geval. Wij vinden de patat van de tweede Amersfoortse zaak (score: 7,5) lekkerder dan van de eerste (score 8,5). Zo zie je, smaken verschillen! Met de hoge score van de nieuwe Frietkot(ter) in Breskens (8,5) zijn we het wel volledig eens (zie foto!).

Kwaliteit steeds beter
De AD Friettest 2016 is gisteren gepubliceerd en de algemene conclusie van het AD is positief: "De kwaliteit schiet de laatste jaren omhoog. Dat kan je al opmaken uit de Friettesten van de afgelopen jaren. Als je ziet dat de nummer 57 van dit jaar nog een 8 krijgt ... Dat is een compliment voor de branche. Het gaat goed met de patat in Nederland. Dat komt ook omdat verse friet oprukt, die over het algemeen beter is dan de 'snelle omzet'.''

1,2 en 3
De Ermelosche Frietzaak is verkozen tot beste frietwinkel van Nederland, volgens de AD Friettest. De snackbar van Wouter, Larissa en Koen van der Haar opende in juni 2015. Hun frietzaak kreeg in de eindbeoordeling een cijfer 10. In Zwolle en Veghel staan de tweede en derde beste frietzaak van 2016, met een kwart punt verschil op de Ermelosche frietwinkel. Dus ook grote klasse!

Patat is in!
Friet lijkt zijn volkse karakter inmiddels aan het ontstijgen. Zo komt er een nieuw 'frietconcept' Frites Atelier van de Zeeuws topkok Sergio Herman. In juni opent het eerste filiaal in Den Haag. Er zullen nog vier frietzaken volgen. Frites Atelier werkt met aardappels uit Zeeuwse klei, afkomstig van boeren waar Sergio al jaren nauw mee samenwerkt. Sergio: 'Ik heb nog nooit zoveel aardappelen geproefd als het afgelopen jaar. De Zeeuwse vind ik het lekkerst. We bekijken continu wat de beste aardappel van het moment is.' Wees overigens gerust: de beste man blijft (nog wel!) in de eerste plaats actief in zijn restaurants in Antwerpen en Cadzand.

Bekijk
* Volledige uitslag AD-friettest 2016

zaterdag 23 april 2016

Dit is de gemeenste Moeder ter wereld.

Toen Jaime Primak Sullivan haar kinderen op een ijsje wilde trakteren, had ze nooit verwacht dat dit zou uitdraaien op een harde levensles voor haar (b)engeltjes. En dan nog eentje die het hele internet zou veroveren.



Facebook
De ster uit de Amerikaanse realityserie 'Jersey Belle' beschreef enkele dagen geleden op Facebook wat er gebeurde met als slotconclusie 'Ik ben de gemeenste Moeder ooit'.

"Ik nam de kleintjes (8, 7 en 5 jaar oud) mee naar de 'Dairy Queen' voor een ijsje. Ze bestelden elk hun lievelingsdessertje. Een jong meisje (ik schat een jaar of 17) overhandigde de ijsjes. Niet één van mijn kinderen keek haar aan. Geen enkele kleuter zei 'Dank je' tegen haar noch tegen mij.
Dus ik wachtte en telde tot 10 in mijn hoofd toen ik zag hoe de kinderen zich van geen kwaad bewust waren en gewoon van hun zoete lekkernij genoten."

Toen vond Jaime het moment gekomen om in te grijpen.
"Ik nam kalm hun ijsjes af en smeet ze onmiddelijk in de vuilbak terwijl mijn kinderen verbijsterd toekeken. Ze werden hysterisch. Ik wachtte rustig af. Toen ze eindelijk beseften dat ik iets had te zeggen, zwegen ze.
Ik legde uit dat ze op een dag, indien ze geluk hadden, misschien ook in een ijskraam zouden werken zoals dat meisje. En dat ik hoopte dat de mensen hen dan wel een blik waardig zouden gunnen, recht in hun ogen zouden kijken en 'dank je' zeggen.
Mijn kinderen zijn op die leeftijd namelijk oud genoeg om manieren te leren en respect te hebben voor anderen.
Dus vandaag ben ik de gemeenste Mama ter wereld."


Likes
Haar post op Facebook heeft inmiddels al bijna 400.000 likes gekregen.
Bekijk de post op Facebook

vrijdag 22 april 2016

Kent U deze nieuwe woorden?

Van Dale houdt de woordenstromen in de media in de gaten en vist dagelijks de nieuwste woorden op in het Nederlandse taalgebied. Ze worden opgenomen in de Dikke Van Dale Online. En als ze blijvend zijn komen ze ook in de schriftelijke Van Dale.


Laatste oogst
De laatste oogst heeft Van Dale in een paar zinnen samengevat. U ziet ze hierna vet gedrukt. Kent u de betekenis van al die nieuwe woorden? Ik heb er een paar moeten opzoeken via Google.

Kent u de vet gedrukte woorden?

De belastingnomade zet zijn geld weg op een palmeneiland, terwijl hij zich met klimsparen of het optreden als familiebank geen zorgen had hoeven maken over het krijgen van een gedragsaanwijzing. Uiteindelijk komt alles - al dan niet geholpen door digivaardige gutmenschen en researchjournalistiek - toch aan het licht. Van grote schandalen als sjoemelsoftware tot kleine. Zoals het viral gaan van een filmpje van je cosplay-uitje, waarin je meezong in de singalong van Frozen. Eén voordeel: als kantoornomade kun je je collega’s mooi uit de weg gaan. Wel even oppassen dat je schijnbare afwezigheid je flexiloon niet in gevaar brengt. Zet het in ieder geval niet op een drinken: zowel de suikertaks als onaangekondigde blaasmarathons kunnen je behoorlijk op kosten jagen.

Van al die beweging word je niet altijd heppiedepeppie. Je kunt je soms beter richten op je directe omgeving. Door bijvoorbeeld een insectenhotel in je achtertuin te zetten. Als je alleen een balkon hebt, is wildplukken ook een optie. Je kunt natuurlijk ook praten over vroeger met de lokale superoudere. Dat zet alles in perspectief. No spang!

donderdag 21 april 2016

Taxichauffeur

Een Engelse toerist neemt een taxi om van Schiphol naar z'n hotel in Amsterdam te gaan. Ze komen langs het Paleis op de Dam en de passagier achter in de taxi wil de chauffeur wat vragen over het imposante bouwwerk. Dus tikt hij de man even op z'n schouder om de aandacht te trekken.

 
De taxichauffeur geeft een geweldige schreeuw en verliest de macht over het
 stuur. Het voertuig mist op een haartje na een tram, ramt bijna het monument op de Dam en komt tot stilstand op het trottoir tussen tientallen driftig fotograferende Japanners. Het is even stil in de taxi.

 Dan zegt de chauffeur: "Meneer, wilt u dat nooit meer doen. Ik ben me dood
 geschrokken." De passagier verontschuldigt zich en zegt dat hij niet had geweten dat de chauffeur zo zou schrikken van een klein tikje op z'n schouder.
Waarop de bestuurder zegt: "Het is uw schuld niet hoor meneer. Maar vandaag is mijn eerste dag als taxichauffeur. Hiervoor heb ik 25 jaar lijkwagens gereden".

woensdag 20 april 2016

Clean Mother

Louis van Gaal spreekt bijzonder Engels. Hierna nog een tweetal suggesties voor zijn vocabulaire: clean mother en butter ham.
 
 
 
 

dinsdag 19 april 2016

Over blote en aangeklede komkommers

U kent ze wel: de komkommers met strak plastic omhuld. 40% van de consumenten ergert zich er aan en pleit voor blote komkommers. Maar is dat wel terecht? Het dagblad 'Trouw' helpt ons te oordelen.
Waarom geseald?
Eerst even de vraag, waarom komkommers 'geseald' worden. Deze verpakkingen voorkomen beschadiging en bederf van producten. De plastic verpakking om een komkommer zorgt er bijvoorbeeld voor dat de groente langer vers blijft in de winkel en thuis. De kans op weggooien neemt daardoor af. Een blote komkommer wordt al na drie dagen zacht en na vijf dagen rimpelig; een komkommer in plastic blijft minstens veertien dagen goed.

Plastic?
Maar is plastic niet slecht voor het milieu? Nee, dit plastic niet, zo blijkt. Het is geen gewoon plastic, maar bioplastic, gemaakt uit de biomassa van suikerriet, maïs, oliehoudende zaden, aardappelen, gras, suikerbieten en tarwe. Het is afbreekbaar en composteerbaar.

Heinz en Ford
De toepassing van bioplastic blijkt overigens niet beperkt tot komkommer. Ook Ford en Heinz hebben elkaar gevonden. De autofabrikant heeft bioplastic ontwikkeld uit het afval van de ketchupfabrikant: het gedroogde vel van de tomaten is geschikt voor auto-onderdelen. U begrijpt het, daarom rijd ik al vele jaren een Ford!

maandag 18 april 2016

70 hardnekkige voedingsmythes ontrafeld

'Je moet acht glazen water per dag drinken'. 'Van bleekselderij word je dun'. 'Champions beschermen je tegen borstkanker'. 'Van citroenen ga je harder lopen  en word je niet grijs'. Dieethypes en dieetgoeroes zijn aan de orde van de dag. Maar het zijn allemaal onbewezen mythes, die worden geventileerd.


70 hardnekkige misverstanden
Dat blijkt uit het nieuwe boek 'Voedingsmythes. Over valse hoop en nodeloze vrees' van de hand van Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam. Hij haalde zijn inzichten uit ruim zeshonderd bronnen en 45 jaar wetenschappelijk onderzoek. Hij behandelt 70 hardnekkige misverstanden over onder andere bleekselderij, suiker, eieren, kokosolie, biologisch voedsel, vitamine A, meergranenbrood en asperges.

Oeganda
Al die indianenverhalen over voeding zijn trouwens een typisch westers welvaartsverschijnsel. Katan zegt hierover in het dagblad 'Trouw'. ''In Oeganda, waar mensen tot 's avonds laat op het land werken om niet te verhongeren, hoor mje geen voedingsmyhes. Maar wij hebben een waterdicht huis en tijd en geld genoeg. Wij vinden het leuk om aan tafel te vertellen: Van Bleekselderij val je af. Goh, wist je dat niet?"  

Rode wijn
Bij RTL-Nieuws ontrafelt Katan de mythe van de rode wijn. "Dit hangt samen met de mythe over antioxidanten. Niet alleen de alcohol zou gezond zijn, maar ook stoffen uit de druivenschil die als antioxidant werken. Het was een van de voedingstheorieën die met het meeste enthousiasme werden ontvangen, maar uiteindelijk klopt het toch niet. Alleen wil de mythe maar niet dood."
"De Gezondheidsraad zegt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Als je niet drinkt, moet je er voor je gezondheid niet aan beginnen. Alcohol heeft meer nadelige dan positieve gevolgen."
"Veel onderzoek naar alcohol is betaald door de producenten van alcohol. Die hebben meer belang bij studies naar het positieve effect van alcohol op hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld borstkanker. En juist borstkanker wordt door alcohol bevorderd. Het is niet de voornaamste oorzaak, maar dit is wel een van de weinige dingen die je er zelf tegen kan doen."

Link
* De website van Martijn B. Katan, Em. hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam

zaterdag 16 april 2016

Zo dacht men in 1999 over mobiele telefoons..!

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon of liever een smartphone. Ze worden overal en op alle plaatsen gebruikt. Dat was in 1999 wel anders!


Interviews
Daarom is het heel leuk om een filmpje te zien uit 1999, waarin aan voorbijgangers gevraagd werd of men een mobiele telefoon wilde. "'t Kan verkeren", zei de zeventiende-eeuwse dichter Brederode al!

Bekijk:
* Zo dacht men in 1999 over mobiele telefoons    

vrijdag 15 april 2016

Wat u moet weten over 'het witte goud': asperges

Het aspergeseizoen is gisteren begonnen. Tot eind juni zullen ze weer volop verkrijgbaar zijn. Hoe verser asperges zijn, hoe lekkerder! Maar hoe weet u of asperges vers zijn? En waarom gaat uw urine er anders van ruiken? Wat u moet weten over asperges.


Vers? 
Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Drie soorten
Er zijn drie soorten asperges, wit, groen en paars. De meest verkochte en geproduceerde in Nederland zijn wit (97 procent). Slechts 3 procent bestaat uit groene asperges. Op zeer kleine schaal worden ook paarse asperges geproduceerd en aangeboden. De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Belangrijkste verschillen
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20 millimeter). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Urine
Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Kwaliteit
Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 millimeter en een gemiddelde lengte van 19-22 centimeter. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.

Bron: Gezondheidsnet

PS: Dat je seksleven van asperges opknapt is een voedingsmythe.

donderdag 14 april 2016

Zo kun je twitter ook gebruiken!

Er wordt wat afgetwitterd in deze wereld. Wie twittert er niet? Maar het kan ook anders. Marcus LePage is daarvan het voorbeeld. Het is een man met veel geduld. De twitteraar maakte deze week eindelijk een grap af die hij zeven jaar geleden startte. 


Verslapen
"Ik ga naar bed", twitterde Marcus op 26 april 2009. Het was de eerste tweet op zijn account. Eergisteren verscheen dan eindelijk - zeven jaar later - de tweede tweet. "Oei, ik heb me verslapen", klonk het.

Derde
Intussen lanceerde Marcus ook zijn derde tweet. "Het was een lange dag; ik ga weer slapen".
Benieuwd hoe lang hij dit keer offline blijft.

Bekijk
* De drie tweets van Marcus LePage

woensdag 13 april 2016

Bijzondere toiletten, overal ter wereld

Toiletten blijven ons allen - u toch ook? - intrigeren. Dat weet Lonely Planet. Reden genoeg om een fotoboek vol wc's - overal ter wereld - uit te brengen.


Meest bijzonder
Blijft de vraag, wat het meest bijzondere toilet in het boek is. Wij hebben hierboven gekozen voor een exemplaar wat dichterbij. De twee toiletten hangen hoog boven de Emscher rivier. Dit is een zijrivier van de Nederrijn in Duitsland. Ze stroomt door het Ruhrgebied in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Leuke gedachte
Het is een mooie plek met een extra bijzonderheid. Je uitwerpselen vallen namelijk in deze rivier en worden zo gerecycled tot drinkwater. Leuke gedachte, toch?

Meer foto's
* Foto's van enkele toiletten in RTL-Nieuws
* Foto's van een aantal toiletten in Het Laatste Nieuws

Het boek
* Meer over het boek van Lonely Planet

dinsdag 12 april 2016

Kent u al 'connected koeien'?

Een koe die klaar is om bevrucht te worden – blijf vooral doorlezen – loopt overdag of 's nachts veel meer dan normaal. Nu zijn er waarschijnlijk maar weinig boeren die het loopgedrag van hun koeien 24/7 (voor de digibeet: 24 uur per dag/week, dus altijd) in de gaten kunnen (of willen) houden. Gelukkig staat de techniek voor niets, want in Japan hebben ze de 'connected koe' bedacht.



Stappenteller
Of beter: een stappenteller met een internetconnectie. Zo mist geen enkele veehouder voortaan nog het ideale moment om een koe te (laten) bevruchten, dat is namelijk exact de volgende dag nadat het aantal getelde stappen fiks is toegenomen (zou daar het woord loops vandaan komen?).

Hippe IoT
Feitelijk is deze uitvinding onderdeel van het hippe IoT ofwel Internet of Things. De reden dat de teller bedacht is heeft alles te maken met het voorkomen van vleestekorten op de markt, efficiëntie boven alles. Nu nog een IoT-hersenimplantaatje om de koe op afstand te besturen en we zijn helemaal klaar voor de toekomst....

Bron: Nieuwsbrief Van Duuren Media

maandag 11 april 2016

Een Nederlander en een Belg

 
========
 
Een Hollander en een Belg zitten tegenover elkaar in de trein. De Belg tast in zijn jaszak en haalt er een plastic zakje uit, gevuld met appelpitjes. Hij neemt er een paar uit het zakje en eet ze op.
Enkele minuten later doet hij precies hetzelfde. 
Vraagt die Hollander: 'Waarom eet jij appelpitten?'
'Daar word je slim van' zegt de Belg. 
'Wil jij niet een paar van die pitjes verkopen?' vraagt de Hollander. 
'Natuurlijk' zegt de Belg, '2,50 euro per stuk'. 
'Nou, geef mij d'r maar 5' zegt de Hollander. 
 
Zo gezegd, zo gedaan. Apetrots eet de Hollander een paar van zijn pitjes en terwijl ie knabbelt denkt ie: 'Zoveel geld voor een paar pitjes?' 
Zegt de Hollander tegen de Belg 'Vind je dat niet wat duur? Voor dat geld kan ik enkele kilo's appels kopen en heb ik er de pitjes gratis bij.' 
Zegt de Belg: 'Ziet ge't, het begint al te werken.'

(Dit is een Hollandermop, dus vanuit Belgisch perspectief gezien; desgewenst kunt u de rollen ook omdraaien, dan is het een Belgenmop. Ook vele andere varianten zijn mogelijk. Kiest u maar!)  

zaterdag 9 april 2016

Kraai helpt tegen duivenpoep

Op de balk boven onze kinderschommel zaten voortdurend duiven, die daar dan ook hun behoeften los lieten, neerkomend op de schommel en op het zand eronder. Inderdaad, een vieze bedoening en een bron van ergernis. Wat hiertegen te doen?


IJzeren pinnen
We begonnen met ijzeren pinnen. Maar de duiven gingen er rustig op of tussen zitten en keken ons dan triomfantelijk aan, koerend met de woorden: 'Zie ons eens!' Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Aanbieding
Toen zag mijn geliefde vrouw bij Blokker voor een paar euro een plastic kraai in de aanbieding, die tegen duivenoverlast zou helpen. Zij was nog sceptisch en ik ook, maar ja, voor een paar euro kun je het altijd proberen. We plaatsten onze plastic kraai op de balk en wachten in grote spanning af.

Wonder
Wie schetst onze verbazing én opluchting, dat de duiven inderdaad niet meer op de balk plaats namen en de schommel en de zandbak zo verstoken bleven van de duivenpoep. Welk een wonder!

Kraaienparadijs
Wel bleven de duiven nog op het grasveld op enige afstand van de balk hun uitwerpselen in onze tuin droppen en daarom hebben we onlangs een tweede plastic kraai bij Blokker (weer in de aanbieding!) aangeschaft. Onze tuin wordt een echt kunststoffen kraaienparadijs!

vrijdag 8 april 2016

Drie grappen

Bier
Drie vertegenwoordigers van verschillende brouwerijen komen elkaar tegen in een café. Twee bestellen een pilsje van de brouwerij waarvoor zij werken. De derde bestelt echter een cola. De andere twee vragen waarom hij geen pilsje bestelt. Antwoordt deze: "Als jullie geen bier drinken dan doe ik dat ook niet!"



Groen
Er staan twee blondjes voor een stoplicht.
 Zegt de een tegen de ander: "Het is groen".
Zegt de ander: "Een kikker".

Bellen
De telefoonrekening is extra hoog.
 Vader roept het gehele gezin bij elkaar en zegt:
 'Zo'n telefoonrekening dat kan echt niet meer. Wat voeren jullie in hemelsnaam uit? Ik ben het zelf niet. Ik telefoneer bijna altijd van op het werk.'
 Moeder reageert:
'Ja maar, ik gebruik ook altijd de telefoon op mijn werk. Ik ben het ook niet.'
 Waarop de dochter zegt :
 'Ik zeker niet, ik doe mijn gesprekken met de telefoon op mijn stageplaats.'
 Alle blikken wenden zich dan naar de Poolse werkster, waarop die reageert: 'Wat is er mis met mij? Iedereen hier belt toch vanaf zijn werk!'

donderdag 7 april 2016

Wat is volgens u de mooiste zin van Gerard Reve?

Tijdens twee literaire bijeenkomsten morgen in Amsterdam staan liefhebbers van schrijver Gerard Reve stil bij zijn dood, dan tien jaar geleden. Tegelijkertijd komt uitgeverij De Bezige Bij met een nieuwe uitgave van zijn boeken Nader tot U en Werther Nieland. Maar wat is nu zijn mooiste zin?


Mijn mooiste
In april 2006 vroeg de redactie van de rubriek Boeken van de NRC wat volgens de lezers van de rubriek de mooiste zin is van Gerard Reve. Er volgde een groot aantal reacties.
Persoonlijk acht ik de volgende zin hoog:

‘Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam, en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt zoals ik U.’
Uit het gedicht ‘Dagsluiting’ (‘Geestelijke Liederen’, in Nader tot U).

Uw mooiste?
Wat is volgens u de mooiste zin (of eventueel het mooiste gedicht of het mooiste boek) van Reve?

Lezers van de NRC over:
* De mooiste zin van Gerard Reve

Ook een prachtig gedicht van Reve, dat ik hoog acht:
* Roeping

woensdag 6 april 2016

Panama Papers in cartoons

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


dinsdag 5 april 2016

Hebt u wel eens van wilsterflappen gehoord?

Ik had er nog nooit van gehoord: wilsterflappen. Tot vandaag. Want in 'De Verdieping' van het dagblad 'Trouw' staat nu een uitgebreid artikel over het wilsterflappen en de wilsterflappers in Friesland.


Goudplevier
Wilster is een ander woord voor het vogeltje dat beter bekend is met de naam goudplevier. En wilsterflappen betekent het vangen van deze goudplevieren. Er zijn in Friesland in totaal 24 wilsterflappers, waarvan 1 vrouw: Rinkje van der Zee. Zij is hoofdpersoon in het artikel en flapt al tien jaar als vervangster van haar overleden man. Het is specialistisch werk met behulp van windschermen (de skûle), opbergkisten (de fûgelbak), levende kieviten als lokvogels op de wip en een wilsterfluitsje

Gebraden lekkernij
Wilsters (goudplevieren dus) werden vroeger gevangen voor de consumptie. 'Vooral de gegoede burgerij wist een gebraden goudpleviertje wel te waarderen'. En de straatarme keuterboertjes hadden er een noodzakelijke bijverdienste bij.

Afname
'Verorberen mag nu niet meer, maar geflapt wordt er nog wel', leert ons het artikel. 'Nu om de vogels te ringen voor wetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit van Groningen'. Want het aantal wilsters neemt verontrustend af.  Zoals dat ook voor de kemphanen geldt en de kieviten en grutto's. En die afname moet geanalyseerd en bestreden worden.

Lees meer
* Het volledige artikel van Monica Wesseling in Trouw van vandaag

maandag 4 april 2016

Nieuw Wilhelmus nodig

Persoonlijk ben ik van mening, dat iedere voetballer van het Nederlands Elftal, die aan het begin van de wedstrijd ons volkslied 'Het Wilhelmus' niet uit volle borst meezingt, daarna nooit meer opgesteld mag worden. Dit ondanks het feit, dat onze nationale hymne een onding is. Zowel wat betreft tekst als melodie.


Nieuwe versie
Onze Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil daarom terecht een nieuwe versie van het Nederlandse volkslied schrijven, omdat het huidige volledig achterhaald is. "Wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje. We zijn een ander volk geworden en onze maatschappij is erg veranderd'', aldus de Rotterdamse dichter, die aan het laatste jaar van haar periode als Dichter des Vaderlands is begonnen.

Nieuwe melodie
Vegter wil overleggen met deskundigen over de eisen waaraan een modern volkslied zou moeten voldoen. Ze vindt het voor de hand liggen dat er dan ook een nieuwe melodie wordt gecomponeerd.

Oekraïne
In de Oekraine blijkt een groep jongeren nog wel gecharmeerd van ons volkslied. Al is dat meer om ons te overtuigen om woensdag a.s. 'ja' te stemmen over het handelsakkoord van Nederland met dit Midden-Europese land. Origineel is het zeker!

Bekijk en beluister
* Шпилясті кобзарі – Dutch National Anthem "Het Wilhelmus"

Ook leuk en informatief:
* Wilhelmus: suf volkslied
* Mooiste dag uit Nederlandse geschiedenis was in Dordrecht

zondag 3 april 2016

100ste Ronde van Vlaanderen mist de Muur van Geraardsbergen

De Muur van Geraardsbergen is een helling en straat op de Oudenberg in de Belgische stad Geraardsbergen. De Muur, ook bekend als de Muur-Kapelmuur, was van 1973 tot 2011 een begrip als voorlaatste helling in de fameuze jaarlijkse wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen, waarvan de 100ste editie vandaag gereden wordt.
 
 
Monument
De Muur is een monument in de Vlaamse wielergeschiedenis. De steile helling heeft een lengte van 1075 meter. Het hoogste stijgingspercentage bedraagt 20%. De Muur is vaak het beslissende moment geweest in de finale van de Ronde van Vlaanderen. De helling start in het centrum aan de Dender en voert over de Oudenberg. Sinds Gent-Gent in 1950 wordt de helling beklommen door wielrenners. Intussen staat de Muur op het programma in zowat 70 wedstrijden. De moeilijkheidsgraad van de beklimming op de fiets wordt gevormd door het feit dat de kasseien horizontaal zijn geplaatst en zodoende een soort kleine trap vormen.

Helaas
Door de wijziging van aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen vanaf 2012 staat de Muur niet meer op het parkoers, wat veel reacties uitlokte. Ook vandaag is de Muur helaas niet opgenomen in de 100ste Ronde van Vlaanderen.
 
Bron: Wikipedia

zaterdag 2 april 2016

Noord-Brabant speelt open kaart over stank, lawaai en vieze lucht

Het is vandaag Open Huizen Dag, Maar hoe kunnen bewoners zelf zien hoe gezond of ongezond de omstandigheden in hun woonwijk zijn?



Noord-Brabant
Stel: iemand is op zoek naar een woning in Brabant. De aspirant-koper vindt een authentiek dorp, een goede buurt, een riant huis. Op het eerste en tweede gezicht lijkt alles in orde. Pas na verloop van tijd wordt duidelijk hoe vaak vliegtuigen laag overvliegen, hoe penetrant de geur van de nabijgelegen varkensstallen is, en hoe vervuild de lucht in de straten waar de kinderen spelen.

Gezondheidskaarten
Om dergelijke onaangename verrassingen in de toekomst voor te zijn lanceerde Noord-Brabant eergisteren 'gezondheidskaarten', die de provincie heeft opgesteld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De kaarten zijn te raadplegen op de site van Atlas Leefomgeving.

Geur, geluid en lucht
De gezondheidskaarten geven informatie over de kwaliteit van de woonomgeving op basis van drie criteria: geur, geluid en lucht. Voor elke postcode is precies op te zoeken hoe de omgeving scoort in deze categorieën. De score wordt weergegeven op een schaal van een tot acht. Een score van zes of hoger staat, naar Europese maatstaven, gelijk aan een onvoldoende.

Link
* Atlas Leefomgeving

Bron: Artikel van Anne Grietje Franssen in het dagblad Trouw

vrijdag 1 april 2016

Vandaag

Onderstaande reclame van een restaurant kwam ik vandaag tijdens mijn treinenfietstocht met mijn kleinzoon in Zevenaar tegen.