Naar beginpagina:

dinsdag 19 april 2016

Over blote en aangeklede komkommers

U kent ze wel: de komkommers met strak plastic omhuld. 40% van de consumenten ergert zich er aan en pleit voor blote komkommers. Maar is dat wel terecht? Het dagblad 'Trouw' helpt ons te oordelen.
Waarom geseald?
Eerst even de vraag, waarom komkommers 'geseald' worden. Deze verpakkingen voorkomen beschadiging en bederf van producten. De plastic verpakking om een komkommer zorgt er bijvoorbeeld voor dat de groente langer vers blijft in de winkel en thuis. De kans op weggooien neemt daardoor af. Een blote komkommer wordt al na drie dagen zacht en na vijf dagen rimpelig; een komkommer in plastic blijft minstens veertien dagen goed.

Plastic?
Maar is plastic niet slecht voor het milieu? Nee, dit plastic niet, zo blijkt. Het is geen gewoon plastic, maar bioplastic, gemaakt uit de biomassa van suikerriet, maïs, oliehoudende zaden, aardappelen, gras, suikerbieten en tarwe. Het is afbreekbaar en composteerbaar.

Heinz en Ford
De toepassing van bioplastic blijkt overigens niet beperkt tot komkommer. Ook Ford en Heinz hebben elkaar gevonden. De autofabrikant heeft bioplastic ontwikkeld uit het afval van de ketchupfabrikant: het gedroogde vel van de tomaten is geschikt voor auto-onderdelen. U begrijpt het, daarom rijd ik al vele jaren een Ford!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .