Naar beginpagina:

woensdag 6 juli 2016

Buitenlandse wc-gewoontes: hurken, bidets en zoeken naar papier

Mijn vriend en ik waren nog jeugdige en onervaren dorpsjongens. Gingen voor het eerst in Frankrijk op vakantie. Kamperen. Zochten op de camping naar een WC, maar vonden slechts een gat in een betonnen vloer. Dachten dat het een doucheputje was. Kwamen er toen achter, dat het toch ging om de WC, een zogenaamde hurk-WC. Hebben dat toen lachend aandachtig bestudeerd en er vele dia's (kent u die nog?) van gemaakt. Om thuis de laten zien, hoe belachelijk die Fransen zijn..


Over de grens
Inmiddels weten we beter. Zodra je over de grens stapt, krijg je met andere gewoontes en gebruiken te maken. Ook in dat kleine kamertje dat je dagelijks een paar keer bezoekt. Wat kun je zoal tegenkomen als je een sanitaire stop maakt in het buitenland? Gezondheidsnet zette het op een rijtje.

Nederland 
In Nederland kennen we twee typen wc-potten. De vlakspoelvariant heeft een plateau waar je boodschap op blijft liggen tot je doortrekt. Zo kun je gemakkelijk controleren of je ontlasting wel een gezonde vorm en kleur heeft. Bij het tweede type, de diepspoelwc, plonzen de uitwerpselen meteen in het water. Dat vermindert vieze geurtjes.

Hurken in Frankrijk
Je hoeft niet eens zo veel kilometers te maken voor een confrontatie met een exotisch toilet. Iedereen die wel eens een plasje gepleegd heeft aan een Franse snelweg kent ze: de hurktoiletten. Ze bestaan uit een gat in de grond met twee voetsteunen.
Even wennen misschien, maar door het hurken zit je vanzelf in een goede toilethouding. Dat zou beter zijn voor de stoelgang en het ontstaan van aambeien helpen voorkomen. En je hoeft tenminste geen vieze wc-bril aan te raken. Hoewel zulke hurktoiletten wel ‘Franse toiletten’ worden genoemd, komen ze over de hele wereld voor.

Bidet
Wat verder naar het Zuiden kun je een bidet tegenkomen in je hotelkamer. Sommige Nederlanders die voor het eerst in Italië zijn, vragen zich af waar die tweede wc zonder bril voor dient. Met zo’n bidet kun je je gemakkelijk even wassen na een toiletbezoek zonder je helemaal uit te hoeven kleden. Of je frist je voeten ermee op. Ook in het Midden-Oosten en Oost-Azië is zo’n bidet niets vreemds.
Op Griekse eilanden hangt in het toilet vaak een bordje met een waarschuwing dat je geen wc-papier mag doorspoelen. De smalle riolering is niet berekend op proppen papier, dus die zou anders verstopt raken. In elk toilet staat een emmertje waar het papier in moet.

Papier? Water!
In sommige landen zul je in de toiletten tevergeefs zoeken naar een wc-rol. In bijvoorbeeld India gebruiken ze helemaal geen papier, want dat vinden ze maar onhygiënisch. Ze maken zichzelf liever schoon met behulp van wat water en hun linkerhand. De linkerhand is daardoor ‘onrein’ en daarom mag je alleen met rechts eten en iets aanpakken of geven.
In veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika ontbreekt de toiletrol, omdat wc-papier voor de lokale bevolking een te duur product is. In openbare wc’s tref je daarom soms een waterslang met een kraantje aan naast het toilet. Of, zoals je in Indonesië wel ziet, er staat een grote bak water met een kleiner bakje of kannetje. Met het bakje schep je wat water uit het bassin om je billen af te spoelen. Voor de ongeoefende toerist is dat nog best een lastig klusje. Heb je geen zin in een waterballet, neem dan voor de zekerheid zelf wat wc-papier of desnoods zakdoekjes mee.

Toiletdag
Een wc waar je even privé kunt zitten, lijkt zo normaal. Maar in China zijn er ook toiletten - nou ja, niet meer dan een gat in de grond - waar je naast je buurman hurkt. In ontwikkelingslanden waar geen riool is, doen de bewoners hun behoefte in riviertjes, op een rustig plekje of zo maar op straat.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben circa 2,5 miljard mensen geen hygiënische sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er geen schoon drinkwater of de mogelijkheid om je handen te wassen beschikbaar. Zo verspreiden infecties zich snel. Een groot gezondheidsprobleem: elk jaar sterven er 800.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Om hiervoor aandacht te vragen is het elk jaar op 19 november Wereldtoiletdag.

Darmproblemen op vakantie
In landen waar de hygiëne minder is dan bij ons, kun je ook als vakantieganger last krijgen van diarree. Besmetting met een bacterie, virus of parasiet is vaak de oorzaak van waterdunne ontlasting. Het gaat na een paar dagen vanzelf over, maar je moet wel opletten dat je niet uitdroogt. Drink extra, eet waar je zin in hebt en vul de verloren suikers en zouten aan met ORS. Moet je uren reizen zonder wc in de buurt, dan mag je tijdelijk een ‘stopmiddel’ zoals loperamide gebruiken.
Anderen krijgen juist steevast obstipatie op vakantie. Hierbij spelen stress, een ander eetpatroon en minder bewegen een rol. Een andere omgeving en krappe, vieze wc’s met weinig privacy kunnen er daarnaast voor zorgen dat je darmen van slag raken. Vezelrijk eten, voldoende drinken en bewegen helpt. Ga naar de wc zodra je aandrang voelt.

Bron: Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .