Naar beginpagina:

maandag 19 september 2016

1,5 tot 2 liter water per dag drinken? Onzin!

"De hele dag door water drinken? Onnodig." Dat stelt sportosteopaat Thomas D'havé, die voor voetbalclub West Ham United gewerkt heeft.


"Schaf die richtlijn af. We moeten weer leren luisteren naar ons dorstgevoel." Drink alleen als je dorst hebt en doe dat totdat je helemaal verzadigd bent, is zijn advies.

Wetenschappelijke onderbouwing
Heel veel gezondheidsinstanties raden hetzelfde aan: drink 1,5 tot 2 liter water per dag. "Ik heb geen idee waarom dat advies nu al een jaar of 30 gemeengoed is", klaagt D'havé aan. "Ik weet ook niet waarop het gebaseerd is. Onlangs vroeg de Amerikaanse emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde Tim Noakes nog om hem een wetenschappelijke onderbouwing te sturen voor die richtlijn. Zelf kon hij die namelijk nergens vinden." Noakes wacht nog steeds op afdoend bewijs, beweert D'havé. "En toch volgt iedereen die richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden helemaal geen officieel drinkadvies, en die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."

Ziekteverwekkers
Dat zeker sporters voortdurend aangeraden wordt om 'voldoende' te drinken, gaat er bij de osteopaat niet in. "Wij hebben onszelf aangeleerd om nog vóór we in beweging komen een sloot water te drinken. Om toekomstig vochtverlies te compenseren. Huh? Een zuigeling drinkt toch ook niet omdat zijn moeder er de dag erna mogelijk niet is? Mijn stelling is dat je uitsluitend moet drinken als je dorst hebt, en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms 3 liter in een dag drinkt en soms amper iets." D'havé ontkent niet dat vocht nodig is om de huid te hydrateren, afvalstoffen af te voeren en de lichaamstemperatuur te regelen. "Maar dan nog is er een verschil tussen de hele dag door drinken of pas als je écht dorst hebt. Als je continu water drinkt, overbelast je steeds je maag, wat stress veroorzaakt in het lichaam."

Verstoord
"Eeuwenlang was water één van de redenen om te bewegen. Tegenwoordig drinken we water voor we bewegen. Daar begrijpt ons lijf helemaal niets van - dat begrijpt alleen dorst. De maag bereidt zich erop voor dat er vocht aankomt. Ons immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat dat water mogelijk ziekteverwekkers bevat. Dorst mobiliseert ook energie naar de hersenen. Als we vier dagen niet drinken, onttrekt ons brein vocht aan andere delen van het lichaam, om te blijven functioneren. We moeten immers blíjven nadenken over waar er schoon drinkwater te vinden is." Maar dat doen we niet meer, met al die flesjes om ons heen. "Omdat we de hele dag door drinken, raakt het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok hebben genomen. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren. Mensen die veel groenten en fruit eten, krijgen op die manier al heel wat vocht binnen. Die hoeven niet óók nog eens net zoveel te drinken als iemand die verzot is op bruin brood of pasta. Leer je eigen dorst kennen. Schaf die waterrichtlijn af en drink gewoon eens een uur of 8 à 10 helemaal niks. De mens van de toekomst moet meer leven als een oermens."

Bronnen: AD en Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .