Ik ben ieder jaar weer blij, wanneer het bericht verschijnt dat het eerste kievitsei is gevonden. Want dat kondigt de komst van de lente en de zomer aan.
Ik ben namelijk een zomermens, die van de zon houdt. En vroeger graag door de weilanden struinde en over slootjes sprong, omringd door de vertrouwde geluiden van de kievit en de grutto.
Kwart van de Europese populatie
Het eerste kievitsei van dit jaar is gisteren (9 maart) gevonden op een maisperceel in de gemeente Ronde Veenen in de provincie Utrecht. De vondst werd om 12.00 uur gemeld bij LandschappenNL. Het ei is gecontroleerd en er werd vastgesteld dat het om een vers ei ging. De vinder, Flip ter Heide, is een vrijwilliger uit Vinkeveen.
Met de vondst is het weidevogelseizoen begonnen. Jaarlijks broeden er ongeveer 200.000 kievitsparen. Dat is een kwart van de totale Europese populatie. Nederland is daarom een belangrijk land voor de vogel. Uit onderzoek blijkt dat het aantal broedparen met 5 procent per jaar afneemt, onder meer door de intensivering van de landbouw. Er is op dit terrein dus nog het nodige werk aan de winkel.
Steeds vroeger
Kieviten zijn ook steeds vroeger met het eerste ei. Dat heeft veel te maken met het warmer worden van het klimaat. Na 1970 is de gemiddelde temperatuur in ons land sneller gaan stijgen. Door de hogere temperaturen komt het groeiseizoen eerder op gang. Er is eerder voedsel en er is eerder dekking in de landerijen. Dit is voor kieviten allemaal een uitnodiging om snel aan de slag te gaan.
Als de opwarming van de aarde dus nog verder doorzet, dan hebben we het eerste kievitsei over enkele jaren misschien al wel eind februari. Maar of we dat wel moeten willen? Ik bedoel, die opwarming van de aarde. Want de lente en zomer komen wat mij betreft nooit vroeg genoeg.
Lees ook
* Eerste kievitseieren in Friesland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .