Naar beginpagina:

donderdag 25 mei 2017

Een bruine boon groeit het best onder de Zeeuws-Vlaamse zon

Ik hou van bruine bonen. En van Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen. Dat blijkt een mooie combinatie. Daarom even de feiten op een rijtje.


Zeeland heeft van alle provincies de meeste akkerbouwgrond: 85.056 hectare, bijna de helft van de totale landoppervlakte van de provincie. Zeeuwse boeren produceren een belangrijk deel van de uien, aardappelen en suikerbieten in Nederland. Wat uien betreft staat Zeeland op 1, het goud voor de aardappel ging vorig jaar naar Drenthe, en Groningen mocht zich bietenkampioen noemen.

Bruine boon
Er is één gewas dat bij uitstek in Zeeland, meer bepaald Zeeuws-Vlaanderen, wordt geteeld: de bruine boon. Het aantal hectares schommelt sterk per jaar grofweg tussen de 1.500 en 2.200 hectare. Bijna elk bruin boontje dat in een pot of blik wordt gestopt, komt van Zeeuwse bodem. Het staat tegenwoordig ook op het etiket vermeld. De bruine boon is net zo Zeeuws als de oester en de mossel.

Secretaris Bruine Bonen
Reggie Buijsse, secretaris Bruine Bonen van de Telersvereniging Biervliet en omstreken, legt uit waarom. ,,De bruine boon houdt van zon. Hier heb je de meeste zonuren en daarom worden van oudsher veel bruine bonen geteeld in Zeeuws-Vlaanderen. Voor de teelt heb je speciale zaai- en oogstmachines nodig. Die hebben we hier staan.'' De bruine boon is geen hoofdproduct voor de akkerbouwers. Voor een boer elders in het land is het vaak te duur om een loonwerker met een machine over te laten komen, laat staan zelf de machine aan te schaffen. Dus blijft de liefhebber van chili-con-carne voor zijn bonen afhankelijk van de Zeeuwse akkerbouw.

Bron: PZC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .