Naar beginpagina:

maandag 30 september 2019

Wat doe jij voor het milieu?

‘Wat doe jij voor het milieu?’
‘Ik heb biologische ouders.’
Cabaretier Peter Pannekoek

zondag 29 september 2019

Inktspotprijs 2019: Brexit


De Inktspotprijs 2019 is gewonnen door Gorilla, met de cartoon ‘De tralies van Trump’. De winnende tekening verscheen op 18 juni 2018 in De Groene Amsterdammer.

De tweede prijs ging naar Emanuele Del Rosso, met zijn tekening ‘Men of God, Law of men’, verschenen op de website Cartoon Movement op 20 februari 2019.

De derde prijs werd gewonnen door Pieter Geenen met de tekening ‘Brexit in pers en prent’, op 15 maart 2019 in Trouw.
Wij vonden deze cartoon met meest sprekend. Vandaar de publicatie ervan hierboven.

Bekijk
* Alles over de Inktspotprijs 2019 met de winnende cartoons

zaterdag 28 september 2019

Vleuteniaans


Wat een fantastisch krankzinnige actie van Annemiek van Vleuten. Meer dan 100 km voor de finish demarreren. Nee, Sporza dit is niet Merckxiaans dit is Vleuteniaans!

Tweet van Evert Jan Slootweg

vrijdag 27 september 2019

Burendag en Nationale Broer en Zus Dag

Iedere dag heeft zo langzamerhand zijn eigen Nationale Dag.  


We herinneren u er daarom even aan: morgen is het Burendag en maandag is het Broer en Zus dag.

Burendag
Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

Broer en Zus Dag
Radio-DJ Giel Beelen riep in 2013 de Broer en Zus Dag uit naar aanleiding van het overlijden van zijn eigen Zus. Het is de bedoeling op deze Dag even wat extra aandacht aan je naasten te geven. Stuur een smsje, whatsappje, of bel je gehate of geliefde bloedverwant om te zeggen wat je van hem of haar vindt.

Bekijk
* Website Burendag
* Website Nationale Broer en Zus Dag

donderdag 26 september 2019

Wat is er in hemelsnaam mis met Assen?

AD-Columnist Thijs Zonneveld vindt het niet uit te leggen dat in Zandvoort een natuurgebied wordt omgebouwd voor een autorace, terwijl de keuze ook op Assen had kunnen vallen.


Nee hoor. Nog geen dubbeltje. Ze zochten het zelf maar uit, daar in Zandvoort. Allemaal leuk en aardig, die Grand Prix, maar Mark Rutte trok zijn portemonnee niet. De overheid ging níet meebetalen aan een Formule 1-race. Hij keek er heel stoer bij.

Hij kletste uit zijn nek.

Een paar miljoen hier, een paar miljoen daar. Extra treinverbindingen, nieuwe perrons. Natúúrlijk betaalt de overheid wel mee. De landelijke overheid betaalt, de provincie betaalt, de gemeente betaalt. En natuurlijk valt alles duurder uit dan verwacht. De vernieuwingen van het circuit, de bouw van tribunes, de oplossing van de logistieke nachtmerrie, het salaris van lobbyisten (!). En o ja, er is nog een probleempje met stikstof. Het blijkt misschien tóch niet zo makkelijk (je verwacht het niet) om een natuurgebied te verbouwen voor een autorace.

We zijn zwanger van een broem-broem-ba­by en nu pas beginnen we na te denken of we er eigenlijk wel aan toe zijn

Let’s face it: we zijn genaaid door Prins Poen en zijn vrinden. De race staat op de kalender, de contracten zijn getekend – over acht maanden rijden Max & co door de duinen. We zijn zwanger van een broem-broem-baby en nu pas beginnen we na te denken of we er eigenlijk wel aan toe zijn.

Sinds kort zitten we in een stikstofcrisis. (Dat zitten we eigenlijk al jaren, maar dat wisten we niet omdat we liever onze kop in het zand staken.) Overal in het land worden bouwprojecten stilgelegd, de veestapel moet kleiner en de maximumsnelheid moet omlaag – maar ondertussen zegt Bruno Bruins (die van Volksgezondheid) dat het kabinet er wel alles aan gaat doen om de GP van Zandvoort geen strobreed in de weg te leggen.

Hoe leg je dat uit?

Hoe leg je uit dat we met z’n allen ons gedrag moeten veranderen? Hoe leg je uit dat we minder moeten vliegen, minder hamburgers moeten eten, minder lang onder de douche moeten staan en minder hard mogen rijden? Hoe leg je uit dat onze koeien minder scheten mogen laten? Hoe leg je uit dat we de uitstoot van stikstof en CO2 omlaag moeten brengen? Hoe leg je uit dat we keuzes moeten maken? Hoe leg je dat al-le-maal uit als je daar zelf als overheid niet toe bereid bent? Hoe kun je al die regels en wetten opstellen als je ze zelf doodleuk negeert omdat ze even niet goed uitkomen?

Tuurlijk, ik snap dat we heel veel racefans in Nederland hebben. Dat we evenementen naar ons land willen halen. Maar als je een Formule 1-race in Nederland wilt houden, waarom dan niet op een circuit dat er veel geschikter voor is? Waar niet zoveel tribunes hoeven worden bijgebouwd? Waarvoor veel minder overheidsgeld nodig is? Wat een stuk milieuvriendelijker is, waarvoor je geen stikstofnormen overtreedt en waarbij je je geen logistieke nachtmerrie op de hals haalt?

Leg het me uit, want ik snap het niet. Wat is er in hemelsnaam mis met Assen?

Bron: De column van Thijs Zonneveld in het AD van 24 september j.l.

woensdag 25 september 2019

Simuleer het verkeer

Hoe ontstaan files? Dat kun je zelf ontdekken op een Engelstalige website.



Hier kun je als verkeersregelaar aan de slag en ontdekken wat de consequenties zijn als je rijbanen blokkeert, invoerstroken overvoert met auto's, de maximumsnelheid opvoert of bestuurders zich minder beleefd gaan gedragen.

Nederlandstalig?
Een leuke en leerzame website dus. Wanneer komt er een Nederlandstalige versie?

Bekijk
* Traffic Simulation

Bron: DigitaalGids Consumentenbond, september/oktober 2019

dinsdag 24 september 2019

Schandvlek op Nederlandse beschaving

Het kabinet Rutte III presenteerde vorige week dinsdag een begroting voor 2020 met een miljardenoverschot. Ons land is rijker dan ooit tevoren. In schril contrast daalt in deze begroting het bedrag voor Ontwikkelingssamenwerking naar een laagterecord. 




Zo rijk zijn en daarvan steeds minder willen delen is een schandvlek op onze beschaving. Maar het lijkt niemand wat te kunnen schelen – zelfs de linkse oppositie roert zich niet. En onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties die zich daarover roeren, bestaan blijkbaar niet meer.

Lees het artikel:
Artikel van KlaasJan Baas in het Nederlands Dagblad van zaterdag 21 september 2019

maandag 23 september 2019

Kalmte en moed

'Heer, geef mij de kalmte om me neer te leggen bij wat ik niet kan veranderen
en de moed om de dingen aan te pakken, die ik wel kan veranderen'. 





Uit een gebed, dat oorspronkelijk in 1943 in het Engels werd geschreven door Reinhold Niebuhr, met de titel "Serenity Prayer" ("Gebed om kalmte").

zondag 22 september 2019

Daniël Lohues in theater met o.a. 'Half april'

Daniël Lohues kent u natuurlijk van die prachtige pop-hits met de band Skik. Maar de zanger groeide op achter het orgel en heeft een voorliefde voor klassiek: Händel, Sweelinck en vooral: Johann Sebastian Bach. 



Om die liefde te eren staat hij binnenkort in de theaters met Holland Baroque. Tussen 12 en 30 oktober a.s. reizen ze langs de Nederlandse podia met een programma waarin Johann Sebastian Bach een grote rol speelt.

Half april
Een van de barokke liederen, die hij recent in DWDD zong, was 'Half april'. Een schitterend lied. Weliswaar moeten we nog eerst de herfst en winter door, maar dan hebben we weer half april. 'Dan wordt het beter'.

Bekijk en beluister
* Daniël Lohues & Holland Baroque: Half April

Meer over zijn tournee:
Website van Daniël Lohues

zaterdag 21 september 2019

Legaliseren?

Mijn progressieve timeline stuiterbalt meteen over legaliseren maar Grappie heeft wel degelijk een punt. 


Hoezo is het leven niet leuk zonder snuiven, blowen en zuipen?

Tweet van Jaap Friso

woensdag 18 september 2019

dinsdag 17 september 2019

Stop frustratie bij het opzetten van uw campingbedje!

Eén van de grote frustraties voor grootouders (en ook voor ouders, zo begreep ik) is het uitvouwen en opzetten van een volledig ingeklapt logeerbedje, ten onrechte ook wel campingbedje genoemd.


Dat ging ook bij mij vaak mis en leidde tot veel onhandig geworstel. En dus tot veel frustratie, wanhoop en boosheid.

Bodem omhoog!
Totdat ik de gebruiksaanwijzing - met van die hele kleine letters en lange zinnen - nog eens las, waarin ergens vermeld werd, dat in het begin de bodem omhoog moet blijven staan! Dat staat er dan niet als tip één, maar verscholen is een bijzin van een heel lange zin. Dus hierbij zij het nog eens herhaald:
1. Het middenstuk/de bodem moet goed omhoog blijven staan en niet naar beneden staan/gedrukt worden!

KLM-formule
Daarna volgt de KLM-formule, zoals Nynke de Jong dat recent in het AD - en Jasper van Kuijk dat eerder in De Volkskrant - noemde:
2. Eerst de korte kanten vastklikken (K)
3. Dan de lange kanten vastklikken (L)
4. Tenslotte: Middenstuk naar beneden duwen (M)

Martin Luther King-formule
Bij het inklappen geldt, aldus Nynke, de MLK-formule, waarbij Martin Luther King dus als hulpje ten tonele gevoerd wordt:
1. Trek het midden omhoog (M)
2. Lange kanten inklappen (L)
3. Korte kanten inklappen (K).
En dan dus het Middenstuk omhoog trekken.

Drie seconden 
Nynke de Jong belooft, dat het met deze formules in drie seconden lukt. En vooral dat 'je leven vanaf nu veel beter zal zijn.' Of lukt het u nog steeds niet?

maandag 16 september 2019

Huilen is gezond

Bladerend in Willem Wilmink, trof cabaretier Jan Beuving een strofe die hem trof, uit 'Huilen is gezond':


Altijd maar flink zijn is niet goed:
als je niet weet hoe 't verder moet,
huil dan toch even.
Straks, met nog tranen langs je kin
denk je ineens: ik heb weer zin
om door te leven.

zondag 15 september 2019

E-Bikes aan Duitse grens gecontroleerd op eco-zuiverheid

De Nederlandse eisen voor een zuiver en gezond klimaat worden steeds hoger. Ook voor elektrische fietsen. E-bikers uit Duitsland moeten hieraan ook voldoen en worden daarom sinds kort gecontroleerd aan de grens.




Hebben ze de goede elektriciteit in hun batterij geladen? Is de lucht in de banden zuiver? Hoe staat het met het volume van de bel?

Video
In een video op YouTube kunt u alle eisen nog eens rustig bekijken.

Bekijk
* Saubere E-Bikes für Holland

vrijdag 13 september 2019

Drinken om te vergeten

'Zij die drinken om te vergeten worden verzocht vooraf te betalen.' 
Bron: Facebook van Freddy Pools. 

donderdag 12 september 2019

Wat is het verschil tussen deze pruimen?

Hollandse pruimen komen uit Noord- of Zuid-Holland, Nederlandse pruimen komen uit de rest van Nederland en Reine Claude pruimen worden overal geplukt. Of is dat niet het verschil...?

woensdag 11 september 2019

Een opvouwbare trap: nieuw en handig!

Een mooie innovatie in trappenland. Zo kun je onderstaande opvouwbare trap wel noemen.



Handig voor de trap naar de vliering. Of voor een trap in en klein huis. De innovatie heeft al de nodige prijzen gewonnen.

Meer informatie
* Bcompact Hybrid Stairs and Ladders

dinsdag 10 september 2019

10 Jiddische woorden die we dagelijks gebruiken

Jatten, mazzel, kapsones, gein. Allemaal zijn het woorden die we gewend zijn om te gebruiken, en allemaal komen ze uit het Jiddisch. 



Dit is een Germaanse taal die door ongeveer drie miljoen Joden gesproken wordt. Het kent zijn oorsprong uit de negende eeuw. Veel Europese talen hebben hun eigen "Hebreeuwse" versie, waarbij Jiddisch wordt gezien als het Germaanse Hebreeuws.

Nederland
Jiddisch is een erkende minderheidstaal in Nederland en het Amsterdamse dialect kent veel leenwoorden uit het Jiddisch. Na 1630 was er een grote groep armere Joden in Nederland die grotendeels bij elkaar bleef. Hierdoor konden ze hun eigen taal blijven spreken en beïnvloedde het Jiddische de Nederlandse taal langzamerhand.

Dit zijn de 10 Jiddische woorden: mazzel, tof, jatten, kapsones, gein, bolleboos, hoteldebotel, bajes, stiekem en smoes.

Lees het gehele artikel met daarin ook de oorsprong en achtergronden van deze woorden
* ISGeschiedenis: 10 jiddische woorden, die we dagelijks gebruiken

maandag 9 september 2019

September: spinnenmaand

Spinnen, ook grote en dikke zoals de kruisspin, zie je in de maand september overal. Vandaar, dat deze maand ook wel spinnenmaand genoemd wordt.



Toch klopt deze benaming eigenlijk niet, leert ons een verhaal in het AD. We citeren hierna uit dit artikel.

Hele jaar door
"Het hele jaar door zitten er erg veel spinnen. Ook in de winter. Als je weet hoe je moet zoeken zie je ze. En zeker ook in het voorjaar zijn er heel erg veel. Maar dat zijn gewoon allemaal kleine spinnetjes en soorten die op de grond leven in plaats van grote beesten die in een wielweb hangen", aldus bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk. De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.

Angst
Moeten we bang zijn voor spinnen? "Wie rilt van zo’n dikke spin boven het toilet, hoeft niet bang te zijn: pas als het buiten echt koud begint te worden komen sommige spinnensoorten naar binnen. "Dan moet het nog wel wat kouder dan nu worden", weet Noordijk. "Bij de eerste koudeperiode of als het overdag niet meer opwarmt."
Wie echt bang is voor spinnen kan maar beter niet verder lezen. In elk huis leven namelijk het hele jaar door tientallen tot honderden spinnen. "Elke spin heeft een periode dat een mannetje op zoek gaat naar een vrouwtje en uit zijn schuilplek komt. Die lopen dan ’s nachts een beetje rond en dat is ook een moment dat je veel spinnen binnen kunt zien."

Stofzuiger
Stofzuiger al in de aanslag? Niet doen, roept de spinnenexpert. "Ik zou er lekker naar kijken, hoe boeiend het is. Dat is ook een van de redenen dat we een spinnentelling organiseren: veel mensen denken ‘brr, een spin’, maar in Nederland zijn geen enge of gevaarlijke spinnen. Je hoeft echt helemaal niet bang te zijn."
Een spin is namelijk heel nuttig. "Op zich doet een spin niks met jou of je spullen. Terwijl er in huis heel wat andere beesten zitten die dat wel doen. Een stofluis vreet aan je eten, tapijtkevers eten langzaam je tapijt of jas weg, een mug verheugt zich op je bloed. Een spin houdt dat soort dingen in toom door die beestjes op te eten. 'Ook zilvervisjes worden gegeten door spinnen. Ik heb liever een spin in huis, dan honderd zilvervisjes in mijn boekenkast. Kom dus maar binnen met die spinnen."

Meer informatie
* Het gehele artikel in het AD

vrijdag 6 september 2019

‘Slimme fiets’ moet valpartij voorkomen

In een poging het aantal fietsongevallen tegen te gaan, hebben onderzoekers van de TU Delft een fiets ontwikkeld die niet kan omvallen. Hoe werkt dat?


In 2018 kwam een recordaantal fietsers om het leven bij een verkeersongeval. Een nog groter aantal liep bij een ongeval (ernstig) letsel op. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waren veel van deze ongevallen eenzijdig en ontstonden ze omdat de fietser de controle over het stuur verloor. Met name ouderen zijn hiervan vaak slachtoffer.

Tijd voor verandering
De ‘slimme fiets’ is ontstaan uit een samenwerking tussen de TU Delft en Gazelle, en is uitgerust met een stuurondersteuning, de zogenaamde ‘steer-assist’. Een motortje in de stuurkolom stuurt bij op het moment dat de fietser dreigt om te vallen. “Met dit systeem kunnen boven een snelheid van 4 km/h de fiets en rijder stabiel worden gehouden,” aldus dr.ir. Arend Schwab van de TU Delft.

Het steer-assist systeem is het resultaat van 15 jaar onderzoek naar de stabiliteit van fietsen, waarbij onder andere een wiskundig model werd ontwikkeld en getest dat kan aantonen of en bij welke snelheden een fietsontwerp stabiel is.

Prototype en testfase
Het prototype van de fiets is een gezamenlijk ontwerp van Gazelle en de TU Delft. Het steer-assist systeem in de stuurkolom bezit een sensor die meet hoe snel de fiets omvalt, een motortje dat de stuurkolom kan bijsturen en een processor om het motortje aan te sturen.

Toch moet er nog veel gebeuren voor fietsen daadwerkelijk met dit systeem worden uitgerust: het prototype wordt de komende tijd gebruikt om te testen hoe gebruikers de steer-assist ervaren en om te kijken welke vorm van ondersteuning het beste werkt. Wel zijn de eerste testresultaten positief: fietsers hebben veel minder moeite om de fiets stabiel te houden.

Onderzoeker Schwab verklaart: “We willen bijvoorbeeld verder onderzoeken wat de fietser prettig vindt en wanneer er welke ondersteuning gegeven moet worden. Ook wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de veiligheid van het systeem.”

Kwetsbare groepen
Kees Bakker van de Fietsersbond noemt de ontwikkeling van het systeem ‘een goede zaak’: “We zien steeds vaker dat ouderen ongelukken krijgen op de fiets. De e-bike zorgt ervoor dat zij langer blijven fietsen, maar deze groep is kwetsbaar op de fiets.”

Naast de steer-assist zijn er meer innovaties die het fietsen veiliger moeten maken. Zo zijn er ook al fietsen met hydraulische zadels, die automatisch zakken bij het afstappen. Volgens Bakker gaat dit soort snufjes “de standaard worden op fietsen voor ouderen.”

Bron: Artikel op website Fietsen123

dinsdag 3 september 2019

Nieuw verkeersbord: Tramspoor


Nieuw verkeersbord!

Met dank aan André Bal

maandag 2 september 2019

Typetjes van Koot en Bie in Dikke Van Dale

Het satirische duo Van Kooten en De Bie is met meerdere vermeldingen opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het NPO Radio 5-programma Volgspot.



Den Boon prijst Kees van Kooten en Wim de Bie, die decennialang samen televisieprogramma's en langspeelplaten maakten, als "de meest productieve taalmakers van de 21e eeuw. Zij hebben tientallen uitdrukkingen aan het Nederlands toegevoegd of gepopulariseerd."

Vieze man
Diverse typetjes van 'Koot & Bie' zijn recent aan de Van Dale toegevoegd. "Een vieze man was een uitdrukking die al langer bestond. Maar inmiddels is die uitdrukking als soortnaam onlosmakelijk verbonden met het typetje van Kees van Kooten", aldus Den Boon.
"De vieze man was zelf niet alleen morsig en shabby. Maar hij praatte ook op een dusdanige manier dat zijn gesprekspartners zich ook vies en ongemakkelijk gingen voelen."

Dr. Clavan 
Daarnaast is de oost-Europadeskundige Dr. Clavan opgenomen in het woordenboek, vertelt de hoofdredacteur. "Al wordt het programma Keek op de Week al een kwart eeuw niet meer uitgezonden, je komt de term nog steeds tegen als soortnaam voor een deskundige die niets nieuws of verrassends weet te melden en vooral open deuren intrapt."

Jacobse en Van Es
Ook het politieke Haagse duo Jacobse & Van Es van de (fictieve) Tegenpartij en de hippie Koos Koets, die altijd termen als 'jemig de pemig' en 'Mozes kriebel' bezigde, zijn in de Van Dale toegevoegd als soortnamen die zich inmiddels hebben bewezen in de Nederlandse taal.

Andere grootheden
Eerder voegde Den Boon onder meer termen toe aan het woordenboek die groot zijn geworden door Jiskefet, Paul Haenen, Paul van Vliet en Herman Finkers.


Lees en bekijk meer over Koot en Bie
* Simpelsite

Bron bericht: Nu.nl

zondag 1 september 2019

FOX werkt niet voor Trump

De Amerikaanse TVzender Fox geldt als eenzijdig pro-Trump. Maar presentator Neil Cavuto is daar hélemaal klaar mee, vooral nu Trump klaagt dat hij niet meer voor 100% op Fox kan rekenen.




Cavuto gaat helemaal los in een bijtend commentaar. De video is het bekijken waard.

Bekijk
* Cavuto to Trump: "I Don't Work For You"; "My Job Is To Cover You, Not Fawn Over You"


Bron: Tweet van Charles Groenhuijsen