Naar beginpagina:

donderdag 19 november 2020

Hoe goed kent u Nederland?

Weet u precies waar in Nederland de plaatsen Breskens en Hoogland liggen? U kunt zichzelf nu testen hoe goed u Nederland kent.

Dat kan via het onlinespelletje Woonplaatsguesser. Plaats gemeenten op een witte kaart en scoor punten. Pas wel op: het spel is verslavend!

Meer dan miljoen
Het topografiespel is ontworpen door datajournalist Wouter van Dijke, werkzaam voor RTL. Hij ontwierp het als spontane programmeeroefening en plaatste het daarna op Twitter met het idee dat een paar honderd mensen het misschien zouden spelen. Maar dat werden er veel meer. Nu al meer dan een miljoen!

Zo werkt het
De opzet van het spel is simpel: je krijgt de naam van een plaats of gemeente te zien en moet daarna raden waar die ligt. Dit door met de computermuis op de kaart van Nederland te klikken. Bij een goed antwoord verschijnt een groen bolletje, bij een foute keuzen een rood bolletje met een stippellijn naar de juiste locatie. Hoe dichterbij je zat, hoe meer punten dat oplevert. Na tien pogingen verschijnt de eindscore en heb je twee keuzes: de score delen op Twitter of opnieuw spelen.

Kleine gemeentes moeilijker
Van Dijke houdt bij welke plaatsen de gebruikers wel en niet goed raden. ,,Mensen weten de Waddeneilanden heel goed te vinden. Het is natuurlijk ook makkelijker gokken op zo’n klein stukje land. Ook Amsterdam en Den Haag scoren goed. Kleine gemeentes doen het minder goed. Of gemeentes die recent zijn ontstaan”, legde hij in het AD uit. 

Serverkosten
Het spel is volledig gratis. Wie het spel speelt, krijgt aan het eind ook de mogelijkheid om Wouter financieel te steunen met een Tikkie van een euro (of meer). Dit als vergoeding voor de kosten om het spel online te houden. ,,Hoe meer mensen het spelen, hoe hoger de kosten. Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen iets gegeven. Superlief.”

Speel mee:
* Woonplaatsguesser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .