Naar beginpagina:

dinsdag 9 februari 2021

Het Vrijheidsbeeld in New York is van Franse komaf

Kunstenaars verpersoonlijken de Vrijheid doorgaans als een mooie, jonge, trotse vrouw (en de oppergod meestal als een oude man…). Zo ook het kolossale Vrijheidsbeeld dat al wie New York nadert welkom lijkt te heten. 


Maar ook deze geschiedenis is complexer. Aldus Gie van den Berghe in een artikel in Historiek. Trouwens, wat dacht u van het Vrijheidsbeeld met bruine bonen, dat in Assen heeft gestaan!?

Franse makelij
Om te beginnen is het monument niet van Amerikaanse maar van Franse makelij. La Liberté éclairant le Monde werd bedacht, bekostigd en gemaakt door Fransen als geschenk voor de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Geen welkomssymbool
Het Vrijheidsbeeld werd, anders dan vaak gedacht en beweerd wordt, niet gemaakt of opgericht als welkomssymbool voor immigranten. Lady Liberty kijkt weliswaar richting oceaan maar haar blik is op Frankrijk en Europa gericht in de hoop dat ook zij binnenkort de ketens van politieke verknechting zullen afwerpen en republiek zullen worden. Lady Liberty’s rechtervoet is licht geheven, de vrijheid stapt vooruit, richting Frankrijk. De vrijheid die de wereld verlicht was de letterlijke vertaling van de republikeinse hoop van de Franse initiatiefnemers. De Verenigde Staten als baken van Verlichting, als te volgen voorbeeld. Geen vrijheid voor migranten maar voor eigen land.

Inspiratie?
Het beeld is gemaakt door beeldhouwer en vrijmetselaar Bartholdi. Het Vrijheidsbeeld spreekt zozeer tot de verbeelding, is zo bekend en beroemd dat velen het idee dat eraan ten grondslag ligt, opeisen voor eigen natie, groep, streek of stad.


Met blik bruine bonen in Assen
Het beeld is daarom op talloze plaatsen gekopieerd. In Nederland stond in Assen tijdelijk een versie van het beeld, gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink. Haar interpretatie - zie hierboven - vertoonde specifiek Drentse kenmerken, zoals een blik bruine bonen in plaats van de fakkel en zes punten op de kroon, die verwezen naar de zes middeleeuwse rechtsdistricten van de provincie. Het standbeeld was van 19 november 2017 tot 27 mei 2018 te zien, toen in het Drents Museum een tentoonstelling liep over het naoorlogs Amerikaans Realisme.

Lees veel meer achtergronden:
Een veelbesproken vrouw | Het vrijheidsbeeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .