Nieuwscheckers is weer druk in bedrijf! Een groep studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden) controleerde in januari beweringen van politici.
In hun nieuwsbrief staan een nieuwe serie factchecks, waaronder de drie volgende.
Biden ondertekent geen blanco velletjes papier met een pen zonder inkt
Op woensdag 20 januari 2021 werd de nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden ingehuldigd. Na zijn inauguratie tekende hij een aantal presidentiƫle bevelen in het Witte Huis. Een video hiervan ging rond op social media, waarin beweerd werd dat het ondertekenen nep was. Zo zou er op de video te zien zijn dat de vellen papier leeg waren en dat de pen die Biden gebruikte geen inkt bevatte, aangezien zijn handtekening niet zichtbaar was na het tekenen. Dit komt omdat de opnames van lage kwaliteit zijn en het papier te overbelicht is om enige inhoud weer te geven.
Factcheckers van AFP factcheck Nederland bestudeerden een eigen video van het ondertekenen (in 1080p) waarin wel degelijk te zien is dat er tekst op de papieren staat, inclusief de handtekening van Biden. Dit is nog duidelijker zichtbaar wanneer zij in Photoshop het contrast hebben verhoogd, om de overbelichting van het papier te compenseren.
Bericht dat “Nederlandse stierf na inenting” nergens op gebaseerd
Volgens een bericht dat op sociale media wordt rondgestuurd zou een 31-jarige verpleegkundige enkele uren nadat zij gevaccineerd was tegen COVID-19 zijn overleden. Het is onduidelijk waar dit bericht op gebaseerd is. Bij het bijwerkingencentrum Lareb (waar mensen vermoedelijke bijwerkingen kunnen melden) is geen melding binnen gekomen van iemand die mogelijk is overleden aan de gevolgen van de vaccinatie. Bij Lareb zijn er tot nu toe nog geen andere bijwerkingen gemeld van het Pfizer vaccin dan die in de bijsluiter vermeld zijn. Dit is onderzocht door de factcheckers van NUcheckt. Ook hebben zij de persoon die het bericht oorspronkelijk heeft geschreven naar meer informatie gevraagd, maar tot op het moment van schrijven hebben zij nog geen antwoord gekregen.
Foto van politieagent met hamer is niet afkomstig uit Nederland, maar uit Frankrijk
Een foto van een agent met een hamer in zijn riemband werd gedeeld op Nederlandse sociale media in verband met de protesten van eind januari 2021 tegen de coronamaatregelen. De agent in kwestie zou een hamer bij zich hebben om de boel te vernielen en vervolgens de demonstranten de schuld te geven. Hierdoor zouden de protesteerders een slechte naam krijgen en zou er tegelijkertijd sympathie opgewekt worden voor het harde politieoptreden tijdens de protesten.
De foto toont echter helemaal geen Nederlandse agent tijdens de protesten tegen de coronamaatregelen. De foto is genomen in Lyon, tijdens een demonstratie van de Gele Hesjesbeweging op 26 januari 2019. Op de afbeelding is te zien dat er ‘Police’ staat op de uniforms van de agenten, terwijl Nederlandse agenten ‘Politie’ op hun rug hebben staan. De foto is gemaakt op Place Bellecour, in het centrum van Lyon. Als je hier rondkijkt op Google Street View, zijn dezelfde gebouwen te zien als die op de achtergrond van de foto staan. De agent in kwestie had de hamer in beslag genomen, zodat het niet als wapen gebruikt kon worden.
Lees meer:
* Alle nieuwscheckers
Een soortgelijke site:
* Is dat echt zo? Herken jij een echt of nep bericht?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .